V zavalenej čínskej bani našli ôsmich živých baníkov, ďalších 5 je stále nezvestných

NETKY.SK • 30 December 2015, 09:12 • 2 min
V zavalenej čínskej bani našli ôsmich živých baníkov, ďalších 5 je stále nezvestných

PEKING - Záchranári lokalizovali dnes pomocou termokamier osem baníkov, ktorí v piatok v provincii Šan-tung na východe Číny prežili zával v bani na ťažbu sadrovca. Ďalších deväť baníkov zostáva aj naďalej nezvestných, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Z celkovo 29 baníkov, ktorí v tom čase v bani pracovali, najmenej jeden zahynul, desiatich sa podarilo vyslobodiť ešte v deň závalu a jedného v sobotu. Ôsmim baníkom, ktorých záchranári objavili dnes, poslali do podzemia potraviny a vodu. Podľa čínskej televízie CCTV sú baníci zoslabnutí od hladu, ale inak v dobrom zdravotnom stave. Záchranárom, ktorí v súčasnosti pracujú na ich vyzdvihnutí na povrch, povedali, že v podzemí zostali neporušené chodby.


Prezident spoločnosti Yurong Commercial and Trade Company, ktorá baňu vlastní, spáchal dva dni po závale samovraždu. Štyroch najvyšších predstaviteľov okresu Pching-i, kde sa zavalená sadrovcová baňa nachádza, odvolali. Zával bol taký mohutný, že čínsky seizmologický ústav zaznamenal v okolí bane zemetrasenie s magnitúdou 4,0.

 

Bane v Číne patria k najnebezpečnejším na svete, ale zlepšenie bezpečnosti v ostatných rokoch znížilo počet obetí na životoch. Vlani zahynulo pri banských nešťastiach v Číne 931 ľudí. Je to prudký pokles v porovnaní s rokom 2002, keď prišlo o život takmer 7000 baníkov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies