V USA predstavili novú mapu povrchu trpasličej planéty Ceres

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 12:44 • 2 min
V USA predstavili novú mapu povrchu trpasličej planéty Ceres

BRATISLAVA - Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnili novú mapu trpasličej planéty Ceres, ktorú zostavili na základe údajov zo sondy Dawn. Okrem toho predstavili oficiálne názvy osemnástich kráterov, ktoré tento mesiac schválila Medzinárodná astronomická únia.

slovakia

left justify in out

Farebná mapa, ktorú predstavili vo forme videoprezentácie, ukazuje, že výškový rozdiel medzi dnami kráterov a vrcholmi pohorí na Ceres dosahuje miestami až pätnásť kilometrov. "Krátery na Ceres sa svojou hĺbkou a priemerom veľmi podobajú tým, ktoré sme pozorovali na Dione a Tethyse, dvoch ľadových mesiacoch Saturnu. Tie majú podobnú veľkosť aj hustotu ako Ceres," uviedol geológ Paul Schenk z Lunar and Planetary Institute, ktorý sa podieľa na misii sondy Dawn.

 

Jedným z novopomenovaných kráterov je Occator, na dne ktorého sa nachádzajú najjasnejšie škvrny zatiaľ neznámeho pôvodu. Kráter s priemerom 92 kilometrov dostal meno po jednom z pomocných bohov rímskej bohyne Ceres. Ďalšie krátery dostali taktiež názvy po rôznych božstvách, pričom sú medzi nimi napríklad Haulani, Dantu, Ezinu či Urvara. Posledný menovaný kráter má priemer približne 160 kilometrov a hĺbku šesť kilometrov a v jeho strede stojí vrch s výškou 3000 metrov.

 


Sondu Dawn vypustili do vesmíru 27. septembra 2007, pričom jej úlohou bolo získať informácie na lepšie pochopenie podmienok a procesov v raných štádiách slnečnej sústavy. Sonda 17. júla 2011 vstúpila na obežnú dráhu planétky Vesta, ktorá sa vtedy nachádzala 188 miliónov kilometrov od Zeme. Dawn sa tým stala vôbec prvou sondou, ktorá sa dostala na orbitu niektorého z objektov v hlavnom páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom.

 

Vestu skúmala štrnásť mesiacov a v septembri 2012 sa potom vydala na 1,5 miliardy kilometrov dlhý let k Ceres. K nej dorazila tento rok v marci, čím sa stala prvou sondou, ktorá sa dostala na obežnú dráhu dvoch objektov v slnečnej sústave. V polovici augusta klesne na úroveň 1450 kilometrov od povrchu a v januári potom až na úroveň 375 kilometrov, kde zostane až do konca svojej misie v júni 2016.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies