V USA, Japonsku a Indii zastavili prevádzku lietadiel Boeing 787

NETKY.SK • 17 Január 2013, 08:48 • 2 min
V USA, Japonsku a Indii zastavili prevádzku lietadiel Boeing 787

V USA, Japonsku a Indii zastavili prevádzku lietadiel Boeing 787 - Doprava Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v stredu (16. 1.

slovakia

left justify in out

img

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v stredu (16. 1.) dočasne v Spojených štátoch zastavil prevádzku všetkých lietadiel Boeing 787 Dreamliner. 

Príčinou je séria porúch tohto modelu. Dreamlinery musia zostať na zemi aj v Japonsku a Indii, informovala agentúra DPA.

FAA ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla riziko vznietenia ohňa, pretože vstavané batérie sa môžu prehrievať. Priamou príčinou rozhodnutia bolo núdzové pristátie jedného Dreamlinera v Japonsku po tom, čo sa jedna jeho batéria "upiekla". Obe japonské letecké spoločnosti All Nippon Airways a Japan Airlines potom zrušili všetky stredajšie a štvrtkové lety strojov Boeing 787. Minulý týždeň zasa horela batéria jedného Dreamlineru stojaceho na zemi v Bostone.

Boeing doteraz dodal svojim zákazníkom 50 modelov 787, polovica z toho smerovala do Japonska. V USA prevádzkuje Dreamlinery len spoločnosť United Airlines. Aerolínie budú môcť opäť lietať so šiestimi lietadlami tohto modelu až po tom, čo dokážu, že batérie v lietadlách sú bezpečné, uviedla FAA.

Po rozhodnutí FAA zastavila prevádzku svojich šiestich strojov Boeing 787 aj indická letecká spoločnosť Air India. Šéf aerolínií Rohit Nandan povedal v rozhovore pre denník Times Of India, že Air India v súlade s pokynmi FAA dočasne stiahne lietadlá Boeing 787 z prevádzky a skontroluje ich.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies