V Turecku zatkli vysokopostavených členov holdingu Boydak, mali podporovať tzv. paralelné štruktúry

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 10:47 • 2 min
V Turecku zatkli vysokopostavených členov holdingu Boydak, mali podporovať tzv. paralelné štruktúry

ANKARA - Turecká polícia dnes zadržala štyroch členov správnej rady holdingu Boydak Holding, ktorí sú podozriví z financovania protivládneho hnutia a vzniku paralelných štruktúr v štáte.

slovakia

left justify in out

Podľa tureckého denníka Zaman boli zadržaní generálny riaditeľ Haci Boydak, výkonný riaditeľ Memduh Boydak a dvaja členovia správnej rady Erol Boydak and Murat Bozdag. Po ich zadržaní polícia začala v sídle holdingu, ako aj v ich domoch prehliadku.


Podpredseda Republikánskej ľudovej strany (CHP) Mahmut Tanal označil dnešnú policajnú operáciu vo vplyvnom holdingu za "politicky motivovanú" a upozornil, že predstavuje ohrozenie právnej istoty a vlastníckych práv.


Upozornil tiež, že dnešná policajná razia vysiela signál aj do zahraničia. Vyjadril totiž pochybnosť, či "prídu investori podnikať do Turecka, ak videli alebo počuli o operácii voči Boydaku". Upozornil, že takéto "vyhrážky investorom" sú porovnateľné s "napomáhaním terorizmu, pretože nezamestnanosť je zdrojom všetkého zla a nešťastí".


Boydak Holding podniká vo viacerých oblastiach vrátane energetiky, výroby nábytku a bankovníctva. Firma uvádza ročný obrat vo výške v prepočte dve miliardy dolárov a zamestnáva viac ako 13.000 ľudí.
Znepokojenie zo zadržania členov vedenia holdingu Boydak vyjadrilo dnes aj Turecké združenie priemyselníkov a podnikateľov (TÜSIAD), ktoré príslušné orgány vyzvalo, aby "prestali vytvárať temno v podnikaní" a "okamžite sa vrátili z tejto temnej cesty".


Termín "paralelný štát" sa v Turecku používa na označenie údajnej snahy o zosadenie vlády vytváraním paralelných štruktúr v súdnictve, polícii či školstve. mVedenie krajiny s týmito snahami spája v exile žijúceho duchovného Fethullaha Gülena.

 

Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra"praskla" v decembri 2013. Gülen - bývalý Erdoganov podporovateľ - popiera akúkoľvek účasť na zverejnení nahrávok a odmieta obvinenia, že využíva sieť svojich chránencov na ovplyvňovanie politiky v Turecku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies