V Tatrách trvá druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, nadobúda lokálny charakter

NETKY.SK • 21 Január 2016, 09:59 • 2 min
V Tatrách trvá druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, nadobúda lokálny charakter

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice trvá aj dnes vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol, týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách, približne nad 1500 metrov nad morom. Obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách. Výrazne nízke teploty a celodenné mrazy neumožňujú dostatočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Sneh z poslednej periódy sneženia je tak sformovaný do tvrdých dosiek, ktoré nie sú dostatočne previazané s podkladovou vrstvou tvrdého, zľadovateného snehu. Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny. Uvoľnenie doskových lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení.

 

Podstatne viac snehu sa nachádza na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch. Na voľnom, prachovom snehu na týchto svahoch sa však už miestami sformovala vetrom ubitá kôra. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter.

 

Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s východnou a južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových dosiek a vankúšov. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú.

 

Pri ďalšom snežení je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca. Počasie na horách bolo dnes ráno zamračené a hmlisté spojené so slabým snežením. Výrazné ochladenie stále trvá, teplota vzduchu zaznamenaná na Lomnickom štíte dosiala tohtoročné minimum - mínus 22,5 stupňa Celzia. Vo vyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier fúkal mierny až silný vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 45, miestami v nárazoch až do 60 kilometrov za hodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies