V súvislosti s vraždou Nemcova pred súd v Moskve predviedli piatich podozrivých

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 14:16 • 2 min
V súvislosti s vraždou Nemcova pred súd v Moskve predviedli piatich podozrivých

MOSKVA - Ruské bezpečnostné orgány zadržali už päť osôb podozrivých z vraždy opozičného politika Borisa Nemcova.

slovakia

left justify in out

Zadržaných dnes predviedli pred príslušný súd v Moskve, ktorý by mal rozhodnúť o uvalení väzby.

 

Ruská Federálna bezpečnostná služba v sobotu oznámila, že v súvislosti s vraždou Nemcova boli zadržaní dvaja podozriví, pričom zverejnila aj ich mená: ide o Anzora Gubaševa a Zaura Dadajeva. Podľa Vyšetrovacieho výboru, ktorý sa Nemcovovým prípadom zaoberá, sú obaja muži podozriví "z podielu na príprave a vykonaní vraždy".

 

Neskôr v sobotu sa objavila informácia o ďalších dvoch zadržaných - údajných spolupáchateľoch zločinu, pričom jedným z nich je Gubaševov brat Šagid.

 

Dnes hovorca Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin informoval o piatom zadržanom.

Ako informovali ruské médiá, všetci zadržaní sú pôvodom Čečenci žijúci v Ingušsku, kde koncom tohto týždňa došlo k ich zatknutiu.

 

Podľa agentúry Interfax ďalší, v poradí šiesty, podozrivý zahynul, keď sa ho v sobotu v čečenskej metropole Groznyj chystali zatknúť. Muž sa údajne zatknutiu bránil: do zasahujúcich policajtov hodil granát a aktivovaním ďalšieho spáchal samovraždu.

 

Podľa tajomníka ingušskej Rady bezpečnosti Aľberta Barachajeva Dadajev bol posledných asi desať rokov príslušníkom pluku Sever, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra Čečenskej republiky. Príslušníkov tohto motorizovaného pluku zvyknú volať aj "kadyrovovci", keďže je pomenovaný po Achmetovi Kadyrovovi - zavraždenom otcovi súčasného čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Internetový portál Kavkazskij uzel informoval, že Dadajev na ministerstve zastával pomerne vysoké funkcie a v poslednom čase býval v kasárňach.

 

Gubašev bol podľa tohto zdroja zamestnaný ako ochrankár v jednom z hypermarketov v Moskovskej oblasti. Spolu s bratom bývali v Moskve.

 

Ako spresnila agentúra RIA Novosti, Basmannyj súd v Moskve dnes rozhodne o uvalení väzby na podozrivých. Podľa ruských zákonov tak súd musí urobiť do 48 hodín - v tomto prípade situáciu komplikuje fakt, že pondelok je v Rusku voľným dňom v súvislosti s Medzinárodným dňom žien.

Nemcov bol zastrelený minulý týždeň, v noci z piatka na sobotu, v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od Kremľa, keď sa s priateľkou vracal do svojho bytu.

 

Opozícia z jeho vraždy obviňuje súčasné ruské vedenie, pre ktoré bol Nemcov nepohodlný kvôli poukazovaniu na korupciu, obohacovanie sa zo štátnych zdrojov, rodinkárstvo, zlé riadenie krajiny a nezáujem o problémy občanov. Okrem toho pripravoval správu, ktorá by dokazovala podiel Ruska na podnecovaní krízy a ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, a chcel zverejniť dôkazy, že ruské jednotky sa zapájajú do bojov na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov.

 

Agentúra Reuters pripomenula, že ľudia pochádzajúci z Kaukazu sa spomínali aj v súvislosti s vraždami iných známych ľudí v Rusku, vrátane novinárky Anny Politikovskej, zavraždenej v roku 2006, či jej kolegu, amerického novinára Paula Klebnikova, ktorého zastrelili v roku 2004. Politkovskej priatelia tvrdia, že Čečenci odsúdení za jej vraždu, sú len pešiakmi, pričom vyšetrovateľom sa nepodarilo vypátrať, kto je za novinárkinou vraždou.

 

V súvislosti s vraždou sa ako jeden z motívov spomínali aj Nemcovove kritické výroky na adresu islamistov po januárových útokoch na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Časť moslimov na severnom Kaukaze sa - aj v dôsledku ozbrojeného konfliktu s Ruskom počas vojny za nezávislosť Čečenska - výrazne radikalizovala. Napriek tomu, že Moskve sa konflikt na Kaukaze podarilo potlačiť, sporadicky tam naďalej dochádza k útokom na predstaviteľov ruskej moci, a to nielen v Čečensku, ale najmä v susedných republikách.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies