V súdnictve, prokuratúre aj polícii nás EK hodnotí podpriemerne

NETKY.SK • 9 Február 2014, 15:23 • 2 min
V súdnictve, prokuratúre aj polícii nás EK hodnotí podpriemerne

BRATISLAVA - V dnešnej diskusnej relácii O päť minút dvanásť to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Správa Európskej komisie o boji proti korupcii hodnotí Slovensko horšie ako je priemer v Európskej únii v oblastiach ako súdnictvo, prokuratúra, polícia, ale aj školstvo a zdravotníctvo. Napriek tomu vláda za dva roky nepredložila žiadnu vážnu protikorupčnú normu. V dnešnej diskusnej relácii O päť minút dvanásť to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Pripomenul, že Smer-SD nepodporil v parlamente napríklad iniciatívu KDH na prijatie zákona na ochranu oznamovateľov korupcie.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) reagoval, že kresťanskí demokrati vtedy predložili normu v "surovej podobe", tak, ako bola pripravovaná na rezorte vnútra ešte pod vedením Daniela Lipšica. "Nebola dobrúsená, nebola dokončená," povedal s tým, že Smer-SD nemá problém s myšlienkou zákona a práve jeho rezort pripravil nový návrh znenia tejto normy.

Pripomenul, že jeho rezort vopred avizoval zmenu vo verejnom obstarávaní, potom volebné zákony a financovanie politických strán a napokon práve predloženie zákona o ochrane oznamovateľov korupcie.

Správa EK podľa Kaliňáka hodnotila viaceré trendy aj pozitívne, napríklad v oblasti trestných zákonov, verejného obstarávania a zverejňovania zmlúv. "Výčitky smerovali k politickým stranám, ktoré sme mohli mať už minulý rok v lete prijaté. Hodnotené tam bolo vnímanie korupcie zo strany podnikateľov a obyvateľov, smerovalo to hlavne k súdnictvu. Odpoveďou je razantný útok vlády smerom k reforme súdnictva," vyhlásil Kaliňák.

Volebná reforma a pravidlá financovania politických strán sa podľa neho zdržali kvôli rokovaniam s opozíciou. Aktuálne už by podľa neho mali byť všetky zásadné body prediskutované, relatívne najproblematickejšia je otázka orgánu, ktorý by financovanie kontroloval.

"Otvorili sme širokú diskusiu, nesnažíme sa upraviť pravidlá vo svoj prospech," povedal Kaliňák s tým, že doteraz akceptovali vyše tridsať opozičných pripomienok.

Figeľ poznamenal, že KDH presadzuje návrat k systému viacerých volebných krajov, čo by Národnú radu priblížilo k regiónom. Kaliňák reagoval, že Smer-SD s regionalizáciou nemá žiadny problém, dokonca by bol ochotný zvažovať aj zmenu volebného systému na väčšinový. Volebná reforma je však otázkou konsenzu a so zvýšením počtu volebných obvodov majú problém malé strany, ktoré nemajú dostatok regionálnych osobností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies