V srdci každého klamstva je vždy aspoň kúsok pravdy

NETKY.SK • 5 November 2020, 09:12 • 2 min
V srdci každého klamstva je vždy aspoň kúsok pravdy

Bola svedkom zločinu a ako jediná pozná pravdu. Problém je iba v tom, že si nič nepamätá.

slovakia

left justify in out

Akonáhle by si totiž spomenula, zažila by dvojitú stratu - veď už je jeden mŕtvy a ona nechce stratiť aj toho živého.


Vraj má šťastie
Remy
je sedemnásťročná dievčina s jazvami na duši. Vraj jmá v skutočnosti šťastie a vraj sa celý čas zámerne skrývala pred realitou.
Ona si myslí čosi celkom iné - myslí si, že sa jej život rozbil na kusy. A má pravdu.

 

Sarah Lyu v románe Najlepšie lži otvára dvere do sveta toxických vzťahov, do krajiny poloprávd a celých klamstiev, do ríše tajomstva a robí to síce nešetrne a drsne, ale aspoň je úprimná a ukazuje skutočnosť v jej najodpornejšej nahote.

 

 

Spriaznená duša
Väčšina rodín navonok pôsobí dojmom dokonalosti. Prepierať špinavú bielizeň predsa verejne nikto nemá chuť, a tak sa občas svet zdá ako miesto s miliónmi šťastných životov. Nikto však netuší, čo sa odohráva za zatvorenými dverami a aké slová a skutky jednotliví členovia predvádzajú v súkromí.

 

Remy o tom niečo vie. Od nepamäti žije ako dieťa večne sa hádajúcich rodičov. Zapcháva si uši, aby nepočula, ale ani to nepomáha. Nikdy sa doma nikto neusmeje, nikto nikomu nič pekné nepovie. Je to iba pretvárka, krik, vyhrážanie sa a opäť krik. Nedúfa v zmenu a ani sa nikomu nezdôveruje. Potom však spozná Elise a je presvedčená, že v priateľstve s ňou našla spriaznenú dušu.

 

Jazvy
Aj Elise si čo-to vytrpela. Je zanietená bojovníčka za spravodlivosť a dúfa, že jedného dňa sa preslávi ako hrdinka. Neustále opakuje, že jazvy pretvárajú človeka na výnimočného. Že čo nezabije, to posilní. Že utrpenie je vlastne romantické a trochu aj poetické. Že láska znamená potrebovať a byť potrebný. Aj Remy to vtĺka do mysle a jedna pre druhú predstavuje všetko-všetučko. Dve osamelé pútničky, dve zranené bytosti.

 

 

On
Remy to stačí a nič viac nehľadá, ale osud zariadi stretnutie s Jackom. Je to láska na druhý pohľad, je to nádhera, o ktorej ani nesnívala. Elise by sa mala tešiť s ňou a podporovať vznikajúci vzťah. Áno, mala by. 


Lenže Elise raz večer vezme zbraň a Jacka zastrelí. A Remy je tam, vidí to, počuje Jacka naposledy vydýchnuť. Pamäť ju klame, spomienka je zahmlená. Ako to naozaj bolo? Musela to byť nehoda, Elise nie je vrahyňa.

 

V srdci každého klamstva sa skrýva aspoň malý kúsok pravdy. Kto neverí, nech skúsi siahnuť po románe Najlepšie lži. Kniha je varovanie, je to zdvihnutý prst a aj obžaloba rodičov. Myslíte si, že krik v domácom prostredí je v poriadku a že dieťa na to zabudne. Myslíte si, že to nebude mať následky. Ale mýlite sa.


Najlepšie lži je príbeh presiaknutý krutosťou. Možno to bude najdesivejšia kniha, akú si čitateľ tento rok prečíta. Je totiž ohromujúco reálna, a aj keby ste chceli, nezabudnete na ňu. Zlomí srdce na kúsky, ale nezabudne nechať aj nádej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies