V Soči sa predstavia aj tri kanadské sestry akrobatky

NETKY.SK • 29 Január 2014, 09:18 • 2 min
V Soči sa predstavia aj tri kanadské sestry akrobatky

MONTREAL - História olympijských hier pozná viacero súrodeneckých dvojíc, ktorí zažili atmosféru najväčšieho športového sviatku spolu a dokonca sa predstavili v jednom športe. Súrodenecké sesterské trio je však predsa len rarita.

slovakia

left justify in out

Nadchádzajúce zimné hry v Soči jednu takú prinesú. Kanadské sestry Maxime, Chloé a Justine Dufourové-Lapointové z Montrealu sa predstavia v akrobatickom lyžovaní v disciplíne moguls, čiže jazde na terénnych nerovnostiach. Maxime má 24, Chloé 22 a Justine 19 rokov a všetky tri sa už o niekoľko dní budú usmievať do televíznych kamier počas slávnostného nástupu krajín na ZOH 2014 v červeno-čiernych bundách s javorovým listom. „Som taká šťastná, že moje tri dcéry si môžu splniť sen - olympijský sen,“ povedala hrdá matka Johane.

V lete na vode v člne, v zime na snehu 
V rodine Dufourovcov-Lapointovcov je akrobatické lyžovanie a sneh zimnou náhradou za klasické skupenstvo vody a plachtenie na vlnách. „Jachtingu som sa venovala od 16 rokov a teraz mám 53. V lete sme boli stále v člne na vode, v zime zasa na lyžiach. Moje dcéry robili prvé kroky s lyžami na nohách už ako trojročné,“ poodkryla dvere do športovej minulosti svojej rodiny mama Dufourová-Lapointová. 

Dvadsaťdvaročná Chloé zažila olympijskú atmosféru už pred štyrmi rokmi vo Vancouvri a vo svojej disciplíne skončila piata. Na svoje začiatky lyžiarky-akrobatky si spomína takto: „Chodievali sme lyžovať do prírody s rodičmi a často sme prekonávali nerovnosti v teréne aj prvé kopčeky. Tak som sa naučila skákať na lyžiach. Keď som mala 13 rokov a súťažila v provinčnom tíme, už vtedy som túžila stať sa raz olympioničkou.“ 

Jej o dva roky staršia sestra Maxime mala desať, keď sa jej v televízii zapáčili preteky lyžiarov - akrobatov. Vtedy sa rozhodla, že to raz tiež skúsi. Rodičia spočiatku váhali, ale onedlho rozpoznali, že má talent a tiež lásku k tomuto športu. „Zapáčilo sa jej to a jej dve mladšie sestry ju neskôr začali napodobňovať,“ skonštatovala mama Johane. 

Spoločná značka oblečenia 
Tri sestry v rozpätí piatich rokov si vypestovali nielen lásku k tomuto krásnemu športu, ale fungovalo a dodnes funguje medzi nimi aj silné rodinné puto. Zvykli si na zaujímavý režim - štyri dni v týždni škola, v piatok tréning a počas víkendu súťaže. „Nikdy nerobili veci samostatne. Nielen v športe, ale aj v živote sa snažia čeliť výzvam spoločne,“ podotkla ženská hlava lyžiarskej rodiny.

Jednou z tých spoločných výziev je navrhovaná značka oblečenia 3SDL, čiže tri sestry Dufourové-Lapointové. Je to ešte len otázka budúcnosti, ale sestry to majú premyslené a svoje úlohy v rodinnom módnom podniku si už rozdelili - Maxime bude mať na starosti šitie, Chloé marketing a najmladšia Justine to bude celé manažovať. Momentálne však myslia na Soči a úspech vo svojom športe. A ten je na spadnutie, keďže vo svetovom rebríčku disciplíny moguls im momentálne patrí druhé (Justine), tretie (Chloé) a piate miesto (Maxime). Ak by sa im 8. februára podarilo obsadiť kompletné stupne víťazov aj na úkor americkej topfavoritky Hannah Kearneovej, bola by to situácia, ktorú história športu ešte nezažila. A možno sa to podarí, keďže otec s mamou budú 8. februára čakať v cieli olympijských pretekov a mocne držať prsty. „Na víťazstvo stačí málo. Prejsť bez pádu až do cieľa a potom už len čakať na verdikt rozhodcov,“ povedala Chloé. 

Históriu tvoria aj bratia Šťastní 
Pred sestrami Dufourovými-Lapointovými bolo len päť súrodeneckých trojíc, ktoré sa predstavili v rovnakom športe na zimných olympijských hrách, ale iba dvakrát išlo o šport individuálny. Tvrdí to Bill Mallon, bývalý šéf Medzinárodnej spoločnosti olympijských historikov, a odvoláva sa na to server onlyagame.wbur.org. V roku 1960 v americkom Squaw Valley to boli francúzske sestry Anne-Marie, Marguerite a Thérése Leducové, ktoré súťažili v zjazdovom lyžovaní v slalome. V roku 1976 v Innsbrucku boli zasa v centre pozornosti argentínski bratia Marcos Luis, Martín Tomás a Matías José Jermanovci, ktorí sa predstavili v behu na lyžiach na 15 km. 

V roku 1980 v Lake Placid spôsobili v dobrom slova zmysle rozruch traja slovenskí bratia Šťastní (Anton, Marián, Peter), ktorí sa predstavili v hokejovom tíme Československa. Absolútnymi súrodeneckými rekordérmi na ZOH sú zrejme mexickí bratia Tamésovci, ktorí v roku 1998 v Calgary vytvorili dokonca dve posádky dvojbobov. Tie mali zloženie: Jorge Tamés - José Tamés a Luis Adrián Tamés a Roberto Tamés. Zatiaľ najnovším prípadom príkladom troch súrodencov na zimnej olympiáde boli krasokorčuliari Chris, Cathy a Allison Reedovci pred štyrmi rokmi vo Vancouvri. Zatiaľ čo Chris a Cathy reprezentovali v tancoch na ľade Japonsko, Allison to skúsila v reprezentácii Gruzínska. 

Internetový server Olympstats informuje dovedna o 19 prípadoch, keď na zimnej olympiáde nastúpili traja alebo viacerí súrodenci, ale vo väčšine nešlo o ten istý šport. Svetoznáma je rodina španielskych zjazdárov Ochoovcov. Tí sa na rôznych ZOH predstavili až piati - traja bratia a dve sestry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies