V sobotu rozdajú České levy, nomináciám vládne Baba z ľadu

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 07:53 • 2 min
V sobotu rozdajú České levy, nomináciám vládne Baba z ľadu

BRATISLAVA - V sobotu 10. marca vyhlásia v pražskom Rudolfíne víťazov a víťazky filmových i televíznych kategórií cien Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA).

slovakia

left justify in out

Prezídium ČFTA počas galavečera udelí aj cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii. Moderátorkou ceremoniálu udeľovania cien Český lev bude už druhý raz Slovenka Adela Vinczeová. V priamom prenose ho od 20:00 odvysiela Česká televízia na ČT1.

Zoznamu kandidátov vo filmových kategóriách vládne Baba z ľadu s 15 nomináciami, získať však môže maximálne 13 cien, keďže v kategóriách Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe má dvojité zastúpenie. V počte nominácií nasleduje Po strništi bos s trinástimi, Milada s desiatimi, Křižáček má deväť a snímky Kvarteto a Špina majú v hre po osem.

O cenu pre najlepší film sa uchádza pätica titulov - Baba z ľadu, Kvarteto, Milada, Po strništi bos a Špina. Sošku za réžiu môžu získať Bohdan Sláma (Baba z ľadu), Václav Kadrnka (Křižáček), Miroslav Krobot (Kvarteto), Jan Svěrák (Po strništi bos) a Tereza Nvotová (Špina). V kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe českí akademici nominovali Zuzanu Kronerovú (Baba z ľadu), Barboru Polákovú (Kvarteto), Ayelet Zurer (Milada), Terezu Voříškovú (Po strništi bos) a Dominiku Morávkovú (Špina). V obdobnej mužskej kategórii sa o cenu uchádzajú Pavel Nový (Baba z ľadu), Karel Roden (Křižáček), Jaroslav Plesl (Kvarteto), Vladimír Javorský (Milada) a Ondřej Vetchý (Po strništi bos).

Vedľajšie postavy vyniesli nominácie herečkám Petre Špalkovej (Baba z ľadu), Tatiane Vilhelmovej (Baba z ľadu), Pavlíne Štorkovej (Kvarteto), Anne Šiškovej (Špina), Sabine Remundovej (Záhradníctvo: Dezertér) a hercom Marekovi Danielovi (Baba z ľadu), Václavovi Neužilovi (Baba z ľadu), Oldřichovi Kaiserovi (Po strništi bos), Patrikovi Holubářovi (Špina) a Martinovi Fingerovi (Záhradníctvo: Rodinný priateľ).

Českého leva pre najlepší dokumentárny film môžu získať Červená, Český žurnál - Hranice práce, Mečiar, Nechte zpívat Mišíka alebo Svět podle Daliborka.

Vo dvoch televíznych kategóriách sa o ceny uchádza šesť projektov. V kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria sú to televízny film Kozy léčí, miniséria Spravedlnost a televízny film Zádušní oběť. V kategórii Najlepší dramatický televízny seriál zase Bohéma, Svět pod hlavou a Trpaslík.

Novinkou 25. ročníka Českého leva bude nová podoba sošky, ktorá vznikla v spolupráci so sklárňou Rückl.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies