V Skopje došlo k zrážke medzi políciou a etnickými Albáncami

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 17:04 • 2 min
V Skopje došlo k zrážke medzi políciou a etnickými Albáncami

SKOPJE - Macedónska polícia zasahovala dnes v uliciach hlavného mesta Skopje slzotvorným plynom a zábleskovými granátmi proti približne 2000 etnickým Albáncom, ktorí vyjadrovali svoju nespokojnosť s uväznením šiestich osôb za vraždu a terorizmus.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Pri zrážke došlo k zraneniu a zatknutiu niekoľkých osôb. Demonštrantov, ktorí na policajtov hádzali kamene, rozhnevalo podľa ich slov nespravodlivé odsúdenie šestice etnických Albáncov za vraždu piatich macedónskych rybárov na jazere pri metropole Skopje pred dvoma rokmi.
     

Útočníci, ktorých obvinili z terorizmu, dostali doživotné tresty. Malo ísť o sprisahanie zamerané na destabilizáciu krajiny. Rozsudok prišiel po 18-mesačnom procese. Podľa prokuratúry sa obžalovaní snažili "vytvoriť atmosféru strachu a nestability". Odsúdení muži svoju vinu odmietli a proti rozsudku sa odvolali.
     

K incidentu došlo na Veľkú noc v roku 2012. Streľba vyvolala medzi väčšinovými pravoslávnymi kresťanmi a moslimskou menšinou tvorenou v prevažnej miere etnickými Albáncami napätie, keďže útočníkmi boli moslimovia a obeťami kresťania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies