V Singapure sa konajú všeobecné voľby, ktorým predchádzala ostrá kampaň

NETKY.SK • 11 September 2015, 07:03 • 2 min
V Singapure sa konajú všeobecné voľby, ktorým predchádzala ostrá kampaň

SINGAPUR - V Singapure sa dnes konajú všeobecné voľby, ktorým predchádzala ostrá kampaň opozičných strán usilujúcich sa prelomiť dominanciu Strany národnej akcie (PAP). Tá vládne v tomto mestskom štáte od roku 1959 a predpokladá sa, že si svoje postavenie udrží aj po týchto voľbách.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h miestneho času (02.00 h SELČ) a zostanú otvorené nasledujúcich 12 hodín, výsledky majú byť známe v priebehu noci, informovala agentúra DPA.


PAP svoju kampaň založila na výsledkoch vedenia krajiny počas uplynulých piatich desaťročí a vyzvala verejnosť, aby zvolila jadro ďalšej generácie jej predstaviteľov. Opozičné strany tvrdia, že na zabezpečenie väčšej spoľahlivosti vlády je potrebná jej účinná kontrola a rovnováha politického spektra.


"V demokratickom zriadení dokáže racionálna a zodpovedná opozícia, ktorá kontroluje vládu, posilniť stabilitu politického systému štátu a poskytnúť zahraničným investorom väčšiu dôveru v Singapur," uviedol v stredu líder Robotníckej strany Singapuru Low Thia Khiang počas posledného mítingu.


PAP zaznamenala najhoršie volebné výsledky v roku 2011, keď získala 60,1 percenta hlasov, obsadila však 81 z 87 parlamentných kresiel. Strana však bude ťažiť aj zo sympatií verejnosti ohľadom marcovej smrti zakladateľa moderného Singapuru, jeho prvého premiéra a prívrženca strany PAP Lee Kuan Yewa.


Opozícia stavia na nespokojnosti Singapurčanov ohľadom narastajúcich životných nákladov, nerovnosti príjmov, obmedzení slobodného slova a prílevu prisťahovalcov. Všetkých sedem opozičných kresiel momentálne patrí Robotníckej strane Singapuru. To však chcú ostatné opozičné subjekty po týchto voľbách zmeniť.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies