V Saudskej Arábii otvoria prvé kino, je koniec ďalšiemu nezmyselnému zákazu

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 09:46 • 2 min
V Saudskej Arábii otvoria prvé kino, je koniec ďalšiemu nezmyselnému zákazu

RIJÁD – Obyvatelia Saudskej Arábie sa v rámci vládnych reforiem môžu tešiť na koniec ďalšieho zákazu. Po 30 rokoch sa otvorí prvé kino, prevádzku odštartuje premietaním amerického filmu Black Panther. Najväčším prekvapením je, že ženy a muži budú môcť snímky sledovať spolu!

slovakia

left justify in out

Miestne úrady uviedli, že kino otvorí 18. apríla v hlavnom meste Rijád. V nasledujúcich 5 rokoch podľa BBC vystavia ďalších 40 kinosál v 15 mestách. Prevádzkovať ich bude spoločnosť AMC, ktorá je najväčším prevádzkovateľom kín na svete.


Prvé kino bude podľa riaditeľa AMC Adama Arona v rijádskej finančnej štvrti King Abdullah. V budove, ktorá mala byť pôvodne koncertnou halou, sa nachádza 500 kožených sedačiek a mramorové toalety. „Myslíme, že to bude najkrajšia kinosála na svete,“ uviedol Aron pre The Guardian.


Kinosály na rozdiel od ostatných verejných miest nebudú rozdelené podľa pohlavia, niektoré filmy však s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahne cenzúra. Počas slávnostného otvorenia odvysielajú akčný film Black Panther. V Saudskej Arábii sa budú premietať rovnaké snímky ako v Dubaji či Kuvajte. „Hollywood svojou produkciou už dávno prispôsobil požiadavkám Blízkeho východu,“ dodal.

 

Saudovia sú podľa The Guardian náruživými konzumentami západných médií a kultúry. Aj napriek doterajšiemu zákazu kín v súkromí holdujú hollywoodskym filmom a najnovším televíznym seriálom. V Saudskej Arábii fungovalo niekoľko kín do 70. rokov, no radikálni islamskí duchovní ich z náboženských dôvodov nechali zavrieť.

 

Znovuotvorenie kín je súčasťou ambicióznych socioekonomických reforiem korunného princa Muhammada bin Salmána, ktoré spočívajú aj v navýšení rozpočtu do kultúry a voľného času. Reformy majú krajine pomôcť dostať sa z ekonomických závislostí na ťažbe ropy, vytvoriť nové pracovné miesta a podnietiť obyvateľov, aby míňali peniaze doma a nie v zahraničí.

 

Princ taktiež oznámil, že ženy budú môcť šoférovať autá, zúčastňovať sa na futbalových zápasoch. Rozbehol dokonca aj veľkú protikorupčnú kampaň. Kritici reforiem však namietajú, že zmeny sa týkajú len ekonomiky a spoločenského usporiadania, nie politického zriadenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies