V roku 2016 môže byť vyčerpaných 1,2 miliardy eur z nových eurofondov

NETKY.SK • 1 Január 2016, 13:48 • 2 min
V roku 2016 môže byť vyčerpaných 1,2 miliardy eur z nových eurofondov

BRATISLAVA – Čerpanie eurofondov z nového programového obdobia 2014 až 2020 môže na konci tohto roka dosiahnuť 1 až 1,2 miliardy eur. Očakáva to podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD), ktorý je za fondy zodpovedný.

slovakia

left justify in out

Ešte v minulom roku sa podľa neho malo vyčerpať približne 200 miliónov eur z nového balíka európskych prostriedkov. Vážny upozornil, že na začiatku programového obdobia je dôležité kontrahovanie, a nie čerpanie. "Ak vytvoríme vhodné podmienky na zazmluvnenie projektov, máme dostatok času do konca programového obdobia na ich realizáciu a v prípade neúspechu na záložné scenáre," uviedol pre TASR.

 

Pripomenul, že Slovensko sa momentálne nachádza v náročnom a hektickom období, pretože okrem implementácie nových operačných programov (OP) musí paralelne ukončiť staré programové obdobie 2007 až 2013. Eurofondy z neho bolo potrebné vyčerpať do 31. decembra 2015. V novom období má SR k dispozícii zhruba 15,3 miliardy eur.

 

"Ak hovoríme konkrétne o čerpaní, už bola úspešne spracovaná a uhradená prvá žiadosť o platbu prijímateľa v programovom období 2014 až 2020 v rámci OP Kvalita životného prostredia v objeme 4 milióny eur pre realizáciu malých obnoviteľných zdrojov," priblížil podpredseda vlády.

 

Poukázal tiež na to, že časť projektov je fázovaná, teda financovaná z dvoch období, napríklad v OP Integrovaná infraštruktúra a OP Ľudské zdroje. "Tieto projekty už v súčasnosti generujú výdavky na stavebné práce alebo na zamestnanosť. To znamená, že vstúpia do čerpania nárazovo po sprocesovaní nových zmlúv o nenávratný finančný príspevok. Toto čerpanie odhadujem na 200 miliónov eur do konca roka 2015 a v roku 2016 sú procesy nastavené tak, aby čerpanie bolo približne 1 až 1,2 miliardy eur," vyčíslil Vážny.

 

K 18. decembru bolo podľa neho vyhlásených 23 dopytovo orientovaných výziev v celkovej alokácii viac ako 1,23 miliardy eur v rámci OP Kvalita životného prostredia, OP Ľudské zdroje, Integrovaného regionálneho OP a Programu rozvoja vidieka. Zároveň boli zverejnené písomné vyzvania na predkladanie národných projektov v sume vyše 372 miliónov eur.

 

Za najúspešnejšie programy starého obdobia považuje Vážny Regionálny OP, OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia a OP Doprava. "Určite najväčší prínos vidím v možnosti financovať aktívnu politiku trhu práce, keďže štát by nemal dostatok zdrojov bez eurofondov. Z pohľadu rastu hospodárstva vidím obrovský prínos výstavby a modernizácie cestnej a železničnej infraštruktúry. Svoj význam pre rast hospodárstva majú tiež projekty realizované samosprávou najmä do rekonštrukcií škôl, zdravotníckych zariadení a do infraštruktúry," opísal vicepremiér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies