V Ríme odstavia známe pouličné fontánky na pitie, dôvodom je "mimoriadne sucho"

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 18:37 • 2 min
V Ríme odstavia známe pouličné fontánky na pitie, dôvodom je "mimoriadne sucho"

RÍM - Slávne rímske pouličné fontánky na pitie, známe ako nasoni (veľké nosy), budú postupne od začiatku nasledujúceho týždňa vypínať, pretože úrady musia riešiť závažný nedostatok vody spôsobený nezvyčajne suchým počasím.

slovakia

left justify in out

Nasoni, vyrobené z liatiny a vysoké približne meter, majú trysku v tvare nosa a ponúkajú neustály prísun studenej pitnej vody. Ak človek upchá koniec trysky prstom, z dierky umiestnenej vyššie na tejto tryske vystrekne prúd vody, takže je jednoduchšie si z nej uchlipnúť.

 

Vodárenská spoločnosť ACEA poslala starostke Ríma Virginii Raggiovej list s oznámením, že sa rozhodla "postupne a čiastočne" zatvoriť rímskych vyše 2000 verejných fontánok na vodu "vzhľadom na výnimočne suché pomery", ktoré postihli mesto.

 

Organizácie na ochranu spotrebiteľov sa sťažovali, že toto opatrenie bude nútiť ľudí kupovať vodu vo fľašiach, pričom charitatívni pracovníci a združenie na ochranu zvierat varovali, že pouličné fontánky vo veľkej miere využívajú bezdomovci a poskytujú vodu aj mestským psom i mačkám.

 

Spoločnosť ACEA uviedla, že si "je plne vedomá nevýhod a nepríjemností", ktoré spôsobí jej rozhodnutie. Prisľúbila, že zdvojnásobí svoje úsilie pri opravovaní prasknutých či presakujúcich vodovodných rúrok. Zároveň ACEA informovala starostku, že môže požiadať o to, aby určité vybrané fontánky neboli uzatvorené.

 

Suché počasie vážne postihuje zásoby vody a poľnohospodársku produkciu po celom Taliansku. Raggiová minulý týždeň zakázala používanie vody z domácností na polievanie záhrad, napĺňanie bazénov či umývanie áut, ale zdá sa, že toto jej nariadenie sa nedodržiava tak prísne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies