VIDEO V rieke v Louisiane videli ružového delfína

NETKY.SK • 11 September 2015, 18:15 • 2 min
VIDEO V rieke v Louisiane videli ružového delfína

LOUISIANA – Možno si myslíte, že ružové delfíny by ste najskôr uvideli v nejakej rozprávke, avšak jeden z nich sa objavil v rieke v americkej Louisiane. Podľa svojej dokonale ružovej farby dostala meno Pinky.

slovakia

left justify in out

Ružovú samičku delfína videl prvýkrát kapitán Erik Rue ešte v roku 2007, keď sa plavil po rieke Calcasieu. Od tej doby sa mu podarilo natočiť množstvo záberov tohto nádherného delfína.

Nádherná ružová farba Pinky je pravdepodobne výsledkom neschopnosti produkovať kožný pigment melanín, ktorý dáva delfínom tradičnú šedú farbu. Táto porucha, ktorá môže postihnúť všetky cicavce, je známa ako albinizmus. Tento javje recesívny, čo znamená, že rodičia Pinky mohli mať normálne šedé sfarbenie, ale každý z nich mohol v sebe mať gény pre túto poruchu.

 

 

Albíni sú zvyčajne biely a nie ružový

"Ružová farba je len krv vo vrchnej vrstve pokožky, ako keď sa ľudia červenajú," povedala Naomi Rose z Animal Welfare Institute. "Je to rovnaký jav. Je to normálne aj u delfínov skákavých, ale nevidíme to, lebo ich prirodzený pigment ich pokožky je šedý."

Ďalšou teóriou je, že Pinky je ružová, lebo je to riečny delfínovec amazonský (inia amazonská), ktorí majú prirodzene túto farbu. Niektorí odborníci však s touto teóriou nesúhlasia.

Bez ohľadu na to, ako Pinky prišla k ružovému sfarbeniu, by sa vo vodách Louisiany mohli objaviť ďalšie malé delfíny, keďže ju videli páriť sa. Samozrejme Pinky nemusí byť tehotná a šance, že by mláďatá boli ružové, je ešte menšia.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies