V rebríčku TOP 500 sa umiestnilo 39 firiem zo Slovenska

NETKY.SK • 26 August 2015, 13:34 • 2 min
V rebríčku TOP 500 sa umiestnilo 39 firiem zo Slovenska

BRATISLAVA - Až 39 firiem zo Slovenska sa umiestnilo v rebríčku TOP 500 firiem v regióne strednej a východnej Európy, ktorý zostavila nadnárodná spoločnosť Coface.

slovakia

left justify in out

V top desiatke je jediný zástupca Volkswagen Slovakia. Do top dvadsiatky sa dostal aj ďalší výrobca áut Kia Motors Slovakia a rafinéria Slovnaft. "Naše tri najväčšie firmy potvrdili, že patria do top 20 hlavných hráčov v regióne. A to aj napriek tomu, že vzhľadom na prepad cien ropy, pokles predaja automobilov v rozvojových trhoch ako Rusko a Čína a pokračujúci prepad predaja nových automobilov v západnej Európe klesli tržby aj Volkswagenu, aj Slovnaftu," podotkol k výsledkom generálny riaditeľ Coface Slovensko Juraj Janči.

 

Nadnárodná spoločnosť Coface, podnikajúca v oblasti poistenia kreditného rizika firiem, zostavuje od roku 2009 každoročne rebríček najväčších firiem v regióne strednej a východnej Európy podľa obratu. Coface CEE Top 500 si zároveň všíma aj ich zisk, počet zamestnancov, odvetvie pôsobenia a trhy.

 

"Keďže vzhľadom na konflikt na Ukrajine tento rok nebolo možné získať od ukrajinských spoločností relevantné dáta za rok 2014, posudzovalo sa len 12 krajín – Poľsko, Maďarsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Litvu, Lotyšsko a Estónsko. Aby porovnanie vývoja firiem bolo hodnoverné, opätovne prepočítala poradie v rebríčku aj za vlaňajší rok bez započítania ukrajinských firiem. Aj preto, hoci náš najlepší hráč – Volkswagen Slovakia je v top desiatke najväčších firiem v regióne, medziročne si svoje postavenie zhoršil. Našej najväčšej automobilke klesli tržby o 5,4 % a nižší bol za rok 2014 aj počet vyrobených áut. Kým v roku 2013 to bolo 426.313 áut, vlani výroba dosiahla len 394.474 áut. Dôvodom bolo stále slabé oživenie na exportných trhoch," konštatuje Janči.

 

S počtom 39 firiem, ktoré spolu vyprodukovali obrat 45,649 miliardy eur a zisk 2,155 miliardy eur tak patrí Slovensko do päťky krajín s najväčším počtom firiem zastúpených v rebríčku. Tieto najväčšie firmy zároveň zamestnávajú 108.428 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies