V rámci šetrenia by sa mali znížiť aj platy manažérov v štátnych firmách

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:18 • 2 min
V rámci šetrenia by sa mali znížiť aj platy manažérov v štátnych firmách

V rámci šetrenia by sa mali znížiť aj platy manažérov v štátnych firmách

slovakia

left justify in out

img

V rámci úsporných opatrení vlády by sa mali znížiť aj platy manažérov firiem vo vlastníctve štátu. Ministerstvo financií (MF) SR to odporúča v Návrhu opatrení na zvýšenie efektívnosti fungovania verejného sektora a zlepšenie stavu verejných financií. "Pravidlá odmeňovania manažérov by sa nemali týkať iba roku 2011, ale mali by riešiť túto oblasť systémovo a dlhodobo. Úsporné opatrenia sa dotkli bežných zamestnancov vo verejnom sektore i ústavných činiteľov, rovnako by k ozdraveniu verejných financií mali prispieť aj títo manažéri," uvádza rezort v materiáli.
      Vláda by mala súčasne zvážiť samotnú účasť verejného sektora v jednotlivých firmách a následne definovať subjekty určené na privatizáciu. Podiel štátu v týchto firmách podľa rezortu v mnohých prípadoch nie je vôbec potrebný.
      MF taktiež navrhuje prehodnotiť výnosy štátu z hazardných hier. "Výnosy z hazardu predstavujú významný zdroj príjmov štátneho rozpočtu. Je potrebné analyzovať možnosti zvýšenia týchto príjmov," píše v materiáli.
      Malo by sa zmeniť aj fungovanie štátneho podniku Lesy SR. Podľa ministerstva by podnik mal prestať vykonávať samotnú ťažbu dreva, ale právo na ťažbu dreva by predával v elektronickej aukcii.
      V sociálnej oblasti MF navrhuje urobiť dôkladnú analýzu dlhodobej udržateľnosti prvého piliera. "Prvý pilier dôchodkového systému predstavuje už dnes veľkú záťaž pre verejné financie a jeho situácia sa bude v najbližších rokoch a desiatkach rokov postupne ďalej výrazne zhoršovať," pripomína.
      Zároveň upozorňuje, že súčasná podoba zákona o štátnej službe, zákona o výkone práce vo verejnom záujme a zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme znižuje efektívnosť fungovania verejného sektora. Preto odporúča novelizovať tieto zákony s cieľom racionalizácie a úspor verejných financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies