V Rakúsku zakázali fajčenie v aute: Za akých okolností vám hrozí pokuta?

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 13:18 • 2 min
V Rakúsku zakázali fajčenie v aute: Za akých okolností vám hrozí pokuta?

U našich susedov vstúpil do platnosti zákon, ktorý zakazuje fajčenie v automobile.

slovakia

left justify in out

1. mája vstúpil v Rakúsku do platnosti zákon, ktorý zakazuje fajčenie v aute celej posádke za predpokladu, že sa tu nachádza i maloletá osoba. Pri porušení tohto nového nariadenia hrozí až stoeurová pokuta, ak sa však priestupku dopustíte opakovane, zaplatíte 1000 eur.

 

Právnik rakúskeho autoklubu, Mi­chael Hof­fer, si však myslí, že zákon bol vyhotovený príliš narýchlo a nepojednáva o viacerých dôležitých veciach, ktoré by v ňom mali byť zahrnuté. Okrem toho sa domnieva, že jeho vymožiteľnosť bude mimoriadne náročná, nakoľko v prípade, že posádku automobilu udá tretia osoba, dokazovanie bude náročné. Problém podľa neho môže nastať aj vtedy, keď bude vo vozidle viac ako jedna mladistvá osoba, prípadne, ak samotný neplnoletý bude fajčiť. Zdá sa teda, že polícia bude môcť pokutu udeliť len v prípade, ak vinníka prichytí priamo pri čine.

 

Tento zákon sa vzťahuje aj na fajčenie v taxíkoch a podnikových autobusoch.

 

Podobne upravenú legislatívu majú aj iné európske štáty, napríklad Veľ­ká Bri­tá­nia, Škót­sko, Ír­sko a Fran­cúz­sko. V Taliansku je zákaz rozšírený aj na prítomnosť tehotných žien vo vozidle a v Grécku nemôžete v dopravnom prostriedku fajčiť za prítomnosti dieťaťa do 12 rokov, pričom pokuta je naozaj vysoká, až 1500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies