V Poľsku bol prijatý zákon, na ktorý majú Izraelčania ťažké srdce

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 19:37 • 2 min
V Poľsku bol prijatý zákon, na ktorý majú Izraelčania ťažké srdce

VARŠAVA - Poľsko obhajuje návrh na zmeny reštitučného zákona, ktoré sú podľa Izraela "nemorálne" a židovskej komunite zabránia uplatňovať si nároky na kompenzácie za majetok skonfiškovaný počas holokaustu a komunistického režimu.

slovakia

left justify in out

Reforma neruší právo žiadať o náhradu škôd prostredníctvom občianskoprávnych žalôb, uviedlo v piatok poľské ministerstvo zahraničných vecí. Toto právo zostane zachované bez ohľadu na pôvod alebo národnosť žalovateľov, doplnilo ministerstvo.

 

img


Izraelská ambasáda vo Varšave predtým vyhlásila, že zmeny, o ktorých rokuje parlament, "znemožnia" návrat zadržaného majetku. Podľa izraelských diplomatov reforma pozostalým po obetiach holokaustu a ich dedičom tiež zabráni žiadať finančné kompenzácie.

 

"Tento nemorálny zákon bude mať vážne dopady na vzťahy medzi našimi krajinami," uviedlo veľvyslanectvo. Poľské ministerstvo označilo vyjadrenia za ignoranciu skutočnosti a poľských zákonov.

 

Úpravy reštitučnej legislatívy nariadil v roku 2015 poľský ústavný súd. Ich súčasťou je stanovenie premlčacej lehoty 30 rokov, po uplynutí ktorej nebude možné podať odvolanie proti rozhodnutiam o zamietnutí reštitučných nárokov aj v prípadoch, keď sťažovatelia namietajú hrubé porušenie zákona.

 

img

 

Súd v tom čase reagoval na podvody, ktoré sprevádzali reštitúcie vo Varšave, Krakove a ďalších lokalitách. Poslanci dolnej komory poľského parlamentu zmeny vo štvrtok schválili presvedčivou väčšinou. Aby novelizácia zákona nadobudla účinnosť, musí ho odhlasovať aj Senát a podpísať prezident Andrzej Duda.

 

Pred druhou svetovou vojnou žila v Poľsku židovská komunita, ku ktorej sa hlásilo zhruba 3,5 milióna ľudí. Väčšina z nich okupáciu neprežila a ich majetky nacisti skonfiškovali.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies