V Pekingu a ďalších vyše 20 mestách bude od piatku vyhlásený smogový poplach

NETKY.SK • 15 December 2016, 11:07 • 2 min
V Pekingu a ďalších vyše 20 mestách bude od piatku vyhlásený smogový poplach

PEKING - Úrady v čínskom hlavnom meste Peking dnes v súvislosti s očakávaným vrcholom znečistenia ovzdušia avizovali najvyšší - tzv. červený - stupeň pohotovosti.

slovakia

left justify in out

Najhoršia situácia ovzdušia sa očakáva od tejto soboty do budúcej stredy.

 

Červený stupeň pohotovosti začne platiť v piatok od 20.00 h miestneho času a odvolaný bude 21. decembra o polnoci, keďže v tom čase sa očakáva postupné zlepšovanie stavu ovzdušia.

Nariadenie sa okrem Pekingu bude týkať aj mesta Tchien-ťin a ďalších vyše 30 miest v provinciách Che-pej, Che-nan, Šan-si a Ša-an-si, kde najhustejší smog očakávajú na budúci utorok a stredu s viditeľnosťou do jedného kilometra, informovalo dnes čínske Národné meteorologické centrum.

 

Naposledy bol tzv. červený stupeň pohotovosti kvôli smogu nad Pekingom vyhlásený pred rokom. Za následok mal zrušenie vyučovania v školách a zastavenie stavebných prác. Čína zaviedla štvorstupňový systém varovania pred nepriaznivým počasím, v ktorom červená znamená najvyššie ohrozenie; po ňom nasledujú zostupne oranžový, žltý a modrý stupeň.

 

Smog je pre Peking notorickým problémom. Na znečistení ovzdušia sa do veľkej miery podieľa aj spaľovanie uhlia v zime. Čínska vláda chce do roku 2020 znížiť emisie hlavných znečisťujúcich látok v ovzduší o 60 percent.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies