V obchodnej štvrti Ríma vyhradia od apríla niekoľko ulíc na prostitúciu

NETKY.SK • 9 Február 2015, 09:44 • 2 min
V obchodnej štvrti Ríma vyhradia od apríla niekoľko ulíc na prostitúciu

RÍM - Rímska radnica zvažuje, že časť jednej zo štvrtí mesta vyčlení na pouličnú prostitúciu. Chce tak zabrániť vykorisťovaniu vykonávateľov tohto remesla a chrániť rodiny.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra AP, prostitúcia je v Taliansku legálna. Jej vykonávateľov možno stretnúť na mnohých uliciach Ríma i ďalších talianskych miest.

 

Radnica v Ríme počas víkendu informovala, že od apríla spustí skúšobný projekt, v rámci ktorého vyhradí na prostitúciu niekoľko ulíc vo štvrti známej ako EUR ležiacej južne od historického centra Ríma. 

 

Štvrť, ktorej názov je skratkou slov Esposizione Universale Roma, je sídlom viacerých ministerstiev, múzeí, firiem a rezidenčných domov. Štvrť mala byť "výkladnou skriňou" architektúry fašistického Talianska.

 

Podľa vyhlásenia rímskeho primátora Ignazia Marina pre televíziu TV RAINews24 cieľom projektu je nájsť rovnováhu: vytypovať miesta, kde bude prostitúcia zakázaná - napríklad v parkoch navštevovaných deťmi a rodinami, a určiť niekoľko ulíc, kde bude povolená.

 

Podľa predstaviteľa štvrte EUR Andreu Santora toto riešenie by malo zabrániť vykorisťovaniu prostitútok "pasákmi". Mnohé ženy z Afriky či východnej Európy prichádzajú totiž do Talianska s prísľubom práce čašníčky a sú nakoniec vydieračmi nútené k pouličnej prostitúcii.

 

Časť obyvateľov či zamestnancov firiem v štvrti EUR iniciatívu radnice víta. Paolo Lampariello napríklad uviedol, že prostitútok je v uliciach EUR už toľko, že prakticky žiadnej žene sa nepodarí ísť z práce domov bez toho, aby si ju niekto nepomýlil s prostitútkou.

 

Katolícky časopis Avvenire označil vyčlenenie ulíc na prostitúciu za "pokryteckú - a možno aj ideologickú - operáciu, aby bolo zachované dekórum mesta". Pravicová opozícia v mestskej rade vyslovila obavy, že projekt povedie k vytváraniu get pre prostitútky. Podľa riaditeľa rímskeho združenia Caritas Enrica Ferociho prostitúcia vždy znamená aj vykorisťovanie ľudských bytostí. "Pokúšať sa ju vtesnať do pravidiel a tolerovať je chybou," upozornil. 

 

V rovnakom duchu sa tento víkend vyjadril aj pápež František. "Mnohé formy otroctva, komercializácie, mrzačenia žien nás zaväzujú, aby sme sa pričinili o odstránenie týchto foriem degradácie, ktoré ženu redukujú len na obchodovateľný predmet najrôznejších trhov," uviedol pápež v sobotu na úvod plenárneho zasadnutia Pápežskej rady pre kultúru.

 

Ľuďom, ktorí budú prostitúciu vykonávať na vyhradených miestach, rímska radnica poskytne psychologickú podporu a zdravotnú starostlivosť. Klientov prostitútok, ktoré budú pracovať mimo vyhradenej zóny, však čaká pokuta vo výške 500 eur.

 

Ak sa tento pilotný projekt osvedčí, rímska radnica by mohla vo štvrti EUR vyhradiť na prostitúciu spolu až tri zóny, informovala agentúra AP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies