V novembri zomrelo pri 664 násilných útokoch džihádistov vyše 5-tisíc ľudí

NETKY.SK • 11 December 2014, 13:16 • 2 min
V novembri zomrelo pri 664 násilných útokoch džihádistov vyše 5-tisíc ľudí

LONDÝN - V novembri zomrelo pri 664 násilných útokoch spáchaných džihádistickými skupinami v 14 krajinách viac ako 5000 ľudí. Vyplýva to zo správy spravodajského webu BBC.

slovakia

left justify in out

Správu s názvom "Nový džihádizmus: globálny obraz" zrealizovala BBC spolu s Medzinárodným centrom pre skúmanie radikalizácie a politického násilia (ICSR). Podľa v stredu publikovaného výskumu bol v novembri denný priemer 22 útokov a 168 obetí. 

 

Za mesiac zomrelo celkovo 5042 osôb v 14 krajinách, pričom v extrémizmom najviac postihnutými štátmi - Iraku, Nigérii, Afganistane a Sýrii - bolo zaznamenaných 80 percent útokov, píše BBC. Z celkového počtu zabitých tvorili civilisti takmer polovicu (2079) všetkých obetí.

 

Skupina s najväčším počtom spáchaných násilných činov je podľa správy Islamský štát (IS). V Iraku a Sýrii podnikol IS spolu 308 útokov, pri ktorých zomrelo 2206 osôb, čo je takmer polovica z celého počtu zaevidovaných úmrtí. Na druhom mieste je nigérijská organizácia Boko Haram, ktorej členovia majú zodpovednosť za 786 obetí. 

 

Tretie je afganské militantné hnutie Taliban, pri akciách ktorého zomrelo 786 ľudí.

 

Militanti si za formu násilných činov najčastejšie volili bombové útoky, pri ktorých zabili 1653 osôb. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies