V nemocniciach vlani hospitalizovali asi milión pacientov

NETKY.SK • 4 Október 2014, 09:48 • 2 min
V nemocniciach vlani hospitalizovali asi milión pacientov

BRATISLAVA – Približne milión pacientov strávilo minulý rok v nemocniciach takmer osem miliónov dní. Priemerne si každý hospitalizovaný poležal v nemocnici asi týždeň.

slovakia

left justify in out

"Kým pred tridsiatimi rokmi sme v nemocnici strávili priemerne takmer dva týždne, minulý rok to bolo už len necelých osem dní," uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Peter Bubla.
      

Počet postelí, ktoré majú nemocnice pre hospitalizovaných k dispozícii, naďalej klesá. Kým v roku 2000 bol celkový počet postelí 43.039, vlani to bolo 31.728 postelí. "Tento vývoj je značne ovplyvnený nárastom výkonov poskytovaných v rámci jednodňovej ambulantnej starostlivosti, ale aj klesajúcim priemerným ošetrovacím časom na jednu hospitalizáciu," vysvetlil Bubla.
      

Na nemocničných posteliach si v priebehu roka podľa jeho slov poležalo takmer milión hospitalizovaných pacientov. "Napriek zdanlivému nepomeru medzi vysokým počtom hospitalizovaných a počtom postelí, ktoré majú k dispozícii, zo spracovaných údajov NCZI vyplýva, že percento využitia postelí bolo 70,2 percenta," poukázal Bubla.
      

Podľa druhu poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa zaznamenáva najväčší úbytok postelí v akútnej nemocničnej starostlivosti, kde je v porovnaní s rokom 2008 celkovo o 3400 postelí menej. "Aj napriek tomuto úbytku sme stále štvrtou krajinou spomedzi európskych krajín OECD s najväčším počtom postelí na 1000 obyvateľov v rámci akútnej nemocničnej starostlivosti. Nárast počtu nemocničných postelí evidujeme v posledných rokoch v rámci psychiatrickej zdravotnej starostlivosti a pri hospicoch a domoch ošetrovateľskej starostlivosti," zhrnul Bubla.
      

V slovenských nemocniciach by v budúcnosti malo byť oveľa menej nemocničných lôžok ako v súčasnosti. Počíta s tým strategický rámec pre zdravotníctvo z dielne ministerstva zdravotníctva. To za optimum pre rok 2030 stanovilo cieľ necelých 19.000 postelí. Nemocnice by sa mali v budúcnosti venovať hlavne akútnym pacientom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies