V Maďarsku sa začali oslavy štátneho sviatku revolúcie z roku 1956

NETKY.SK • 23 Október 2012, 10:54 • 2 min
V Maďarsku sa začali oslavy štátneho sviatku revolúcie z roku 1956

V Maďarsku sa začali oslavy štátneho sviatku revolúcie z roku 1956 - Politika Vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí v Budapešti začali sa dnes ústredné oslavy 56. výročia revolúcie z roku 1956.

slovakia

left justify in out

img

Vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí v Budapešti začali sa dnes ústredné oslavy 56. výročia revolúcie z roku 1956.

Slávnostného aktu, ktorý sledovalo niekoľko stoviek Budapešťanov, sa zúčastnili maďarský prezident János Áder, predseda maďarskej vlády Viktor Orbán a predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Popri podujatiach pripomínajúcich revolúciu sa dnes v Budapešti uskutoční aj masová protivládna demonštrácia Maďarského hnutia Solidarita a skupiny zo spoločenskej siete Facebook Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla). 

Pripravuje sa aj tretí provládny Pochod mieru za Maďarsko, ktorým chcú priaznivci vlády Viktora Orbána opäť deklarovať podporu suverenity Maďarska a politiky Orbánovej vlády. Demonštráciu podporia znovu aj Poliaci. 

Masové zhromaždenie organizuje už tradične aj ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik.

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci i roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku. 

Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 osôb, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies