V Londýne sa začal proces s mužom obvineným z vraždy poslankyne Jo Coxovej

NETKY.SK • 15 November 2016, 08:24 • 2 min
V Londýne sa začal proces s mužom obvineným z vraždy poslankyne Jo Coxovej

LONDÝN - V Londýne sa začal v pondelok súdny proces s mužom obvineným z vraždy proimigračnej poslankyne Jo Coxovej, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Labouristickú poslankyňu Coxovú páchateľ smrteľne postrelil a pobodal 16. júna počas stretnutia s voličmi v meste Birstall v grófstve West Yorkshire v strednom Anglicku. Na mieste činu utrpel ťažké zranenia aj 71-ročný muž, ktorý sa snažil napadnutej političke pomôcť.

 

Prokurátor Richard Whittam v úvode pojednávania uviedol, že obvinený 53-ročný Tommy Mair zabil Coxovú úmyselne. Podľa jeho slov išlo o "premyslenú a plánovanú vraždu z politického a/alebo ideologického dôvodu".

 

Mair čelí obvineniu z vraždy političky, držania zbrane za účelom spáchania trestného činu, ako aj z ťažkého ublíženia na zdraví ďalšiemu mužovi, ktorý sa pokúsil zachrániť Coxovej život a svoj vlastný pritom riskoval. Mair zdôraznil, že to bol "zbabelý útok muža ozbrojeného strelnou zbraňou a nožom". Štyridsaťjedenročnú matku dvoch detí podľa neho "trikrát postrelil a utrpela niekoľkonásobné bodné poranenia".

 

Obvinený podľa svedkov počas útoku opakovane kričal "Británia na prvom mieste!".

 

Agentúra DPA citovala informácie z miestnych médií, podľa ktorých Mair žil pred týmto činom samotársky a liečil sa na psychické problémy. Nárazovo sympatizoval s belošskými americkými a juhoafrickými rasistickými skupinami.

 

Vražda poslankyne Coxovej, ktorá bola v tíme kampane za zotrvanie Británie v Európskej únii, otriasla britskou politickou scénou. Po tomto incidente sa začalo diskutovať o čoraz ostrejšom spôsobe argumentácie, ku ktorej pred referendom o vystúpení Británie z únie dochádzalo na oboch stranách.

 

Mair počas posledného vypočutia začiatkom októbra komunikoval so sudcom prostredníctvom videoprenosu z väzenia. Svoje meno potvrdil, na výzvu, aby sa po prečítaní obžaloby vyjadril k pocitu viny, však nereagoval.

 

Celý proces by mal podľa očakávaní trvať až tri mesiace.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies