V Leviciach sa rozlúčili s vojakmi účelového zoskupenia Štefánik, odchádzajú na misiu v Lotyšsku

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 13:30 • 2 min
V Leviciach sa rozlúčili s vojakmi účelového zoskupenia Štefánik, odchádzajú na misiu v Lotyšsku

LEVICE - Slávnostná rozlúčka s vojakmi účelového zoskupenia Štefánik, ktorí na obdobie od apríla do júna tohto roka odchádzajú plniť úlohy do výcvikovej misie v Lotyšsku, sa konala dnes na pôde 13. mechanizovaného práporu v Leviciach za účasti ministra obrany SR Petra Gajdoša (nominant SNS) a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milana Maxima.

slovakia

left justify in out

Ako dnes TASR informoval náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim, na misiu, ktorá sa koná na základe požiadavky pobaltských štátov a v rámci ktorej boli oslovené krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), odchádza 149 vojakov.

 

"Dvaja vojenskí policajti sú už prítomní na území Lotyšska, ktorí budú na výcviku spolupracovať. Celkovo do Lotyšska odchádza 34 kusov bojovej a zabezpečovacej techniky, 330 kusov osobných ručných zbraní s potrebnou výcvikovou muníciou spolu s materiálom na zabezpečenie úloh," vyjadril sa Maxim.

 

Pre OS SR je to výnimočné cvičenie v histórii Slovenska v takomto veľkom množstve a na takú veľkú vzdialenosť od Slovenska. Vyslanie zoskupenia je kolektívnym rozhodnutím krajín V4, ktoré bolo deklarované na summite NATO vo Varšave v roku 2016. "Týmto si plníme nielen my, ale všetky krajiny V4 svoje úlohy a záväzky, ktoré sme sľúbili. Jednoznačnou úlohou zoskupenia Štefánik je v druhom štvrťroku 2017 deklarovať solidaritu s pobaltskými krajinami, uistiť ich, že majú našu podporu, v tomto prípade s Lotyšskom. Zároveň je úlohou, odskúšať si spôsobilosti v plánovaní takéhoto výcviku, organizovaní, zabezpečiť súčinnosť s ozbrojenými silami Lotyšska a zároveň preveriť a otestovať spôsobilosti hostiteľskej krajiny," vyjadril sa minister Gajdoš s tým, že v Lotyšsku sa budú úlohy výcviku plniť od apríla do júna tohto roka.

 

Podľa jeho ďalších slov sa účelové zoskupenie Štefánik v Lotyšsku zúčastní aj ďalších cvičení "Summer Shield" a "Cyber Strike" s niekoľkými dôstojníkmi, ktorí budú na týchto cvičeniach spolupracovať a participovať.

 

Ako sa Maxim vyjadril, OS SR vítajú každú príležitosť, kedy môžu preukázať svoje schopnosti spolupráce a výcviku. "Medzinárodné prostredie pre nás predstavuje najlepšie podmienky pre získavanie nových skúseností. Od októbra minulého roka sme na túto misiu pripravovali osoby, techniku a materiál až do dnešného stavu, pričom konštatujem, že jednotka je pripravená a zabezpečená všetkým potrebným výcvikom," vyjadril sa náčelník Generálneho štábu OS SR.

 

Trinásty mechanizovaný prápor v Leviciach nebol vybratý náhodou. "Je to prápor, ktorý sa pripravuje na plnenie budúcich úloh a bude zohrávať dôležitú úlohu, kedy prevezme úlohu takzvanej mechanizovanej práporovej skupiny. Je úlohou OS SR, počas mieru udržiavať jednu pripravenú takúto elitnú jednotku. Skúsenosti, ktoré účelové zoskupenie Štefánik na tomto výcviku získa, budú využité jednak pre túto mechanizovanú skupinu, ale aj pre OS SR na prípravu podobných operácií v blízkej budúcnosti. Velitelia kontingentu a veliteľ roty sú skúsení dôstojníci, ktorí majú za sebou niekoľko operácií v Afganistane, na Cypre a na Golanských výšinách.

 

Takisto vojaci nie sú nováčikovia. Jednotka má organickú štruktúru, nie je to nič umelé. Je to mechanizovaná rota, ktorá tvorí jadro na bojových vozidlách pechoty BVP-2. K tomu je pripravený potrebný počet logistického, zdravotníckeho zabezpečenia a veliteľského zabezpečenia," dodal Maxim s tým, že presun bude do Lotyšska vykonaný kombinovane. Personál sa prepraví letecky a väčšina bojovej techniky železničným prevozom.

 

"Ďakujeme za túto výcvikovú príležitosť, pretože ňou rozšírime schopnosti vojakov v oblasti spolupráce v medzinárodnom prostredí, ktoré je pre nás neznáme. Budeme mať možnosť spolupracovať s lotyšskými partnermi, pričom komunikácia bude prebiehať v anglickom jazyku. Taktiež s nimi absolvujeme spoločný výcvik s bojovou technikou, čo bude pre túto jednotku veľkým prínosom. Počas príprav na tento výcvik sme sa zameriavali najmä zvládnutie taktiky malých jednotiek až do stupňa čata," povedal veliteľ výcvikového zoskupenia Štefánik Vladimír Moško.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies