V L'Aquile si pripomenuli ničivé zemetrasenie spred piatich rokov

NETKY.SK • 6 Apríl 2014, 15:42 • 2 min
V L'Aquile si pripomenuli ničivé zemetrasenie spred piatich rokov

RÍM - Fakľový pochodom si v noci nadnes pripomenuli v talianskom meste L'Aquila ničivé zemetrasenie zo 6. apríla 2009, ktoré si vyžiadalo 309 obetí.

slovakia

left justify in out

Pietnu akciu zorganizovali podľa miestnych médií pozostalí zosnulých a zúčastnili sa na nej tisícky občanov.
      

Po polnoci sa v meste uskutočnila omša za obete a presne v čase katastrofy, po pol štvrtej ráno pripomenuli tragédiu zvony v L'Aquile.
      

Pri otrasoch zeme, ktoré dosiahli intenzitu 6,3 stupňa na Richterovej stupnici, utrpelo zranenia okolo 2000 ľudí. Navyše živel zničil historické centrum mesta, vrátane viacerých stredovekých kostolov, a zanechal značné materiálne škody aj v okolitých obciach.
      

Ako informoval starosta mesta Massimo Cialente, spomedzi 75.000 ľudí, ktorí prišli o strechy nad hlavou, sa už 46.000 mohlo vrátiť do svojich príbytkov, ďalších 19.000 žije v nových bytoch. Ostatní čakajú na pozitívny posun v hoteloch alebo kasárňach.
      

Starosta polemizoval s výsledkami najnovšieho prieskumu, v ktorom 78 percent občanov vyslovilo nespokojnosť so životom v meste a 63 percent vyjadrilo názor, že sa tam situácia v ostatných rokoch ešte zhoršila. Podľa jeho názoru zlý pocit občanov bude prežívať až dovtedy, kým sa nepodarí obnoviť srdce mesta, jeho historické centrum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies