Mal Fico vopred pripravený plán? Podľa politológa sa bude môcť vykresľovať ako obeť "štátneho terorizmu"

NETKY.SK • 18 December 2021, 11:12 • 2 min
Mal Fico vopred pripravený plán? Podľa politológa sa bude môcť vykresľovať ako obeť "štátneho terorizmu"

Robert Fico organizoval protestnú jazdu, ktorá sa však pre neho skončila trochu predčasne. Polícia nedávno zadržala dvoch protestujúcich zdravotníkov a krátko pred začiatkom Ficovho protestu sa podobný scenár zopakoval. Zadržali samotného Fica. Bol to od začiatku jeho plán?

slovakia

left justify in out

Na policajnej stanici strávil asi dve hodiny a násled­ne odišiel obvinený z trestného činu podnecovania. 

 

Smer-SD ohlasoval protest formou autosprievodu niekoľko dní predtým. Protest sa mal začať na Tyršovom nábreží. Zvolili takúto formu protestu práve preto, aby neporušili platné nariadenia. 

 

„Pôjde o protest v súlade so záko­nom, ktorý bude spočívať nie vo verejnom zhromaždení, ktoré nie je možné organizo­vať,“  ozrejmil Fico. Niečo sa však pokazilo. Protestu predchádzala tlačovka, kde hovorili o "ikvidácii demokracie“ a zrejme vďaka tomu sa zhromaždilo v okolí pár desiatok ľudí.

 

img

 

Dvojčlenná hliadka polície  však zadržala Roberta Fica krátko po šiestej večer. Zobrali ho na policajnú stanicu v Bratislave.

 

„Takto vyzerá demo­kracia v priamom prenose,“ skonštatoval Fico pred tým, ako ho odviedli. „Ste vy normálni, ako sa správate, aký som spravil trestný čin?“ pýtal sa počas toho, ako ho muži zákona sprevádzali do policajného auta.

 

Krátko po ôsmej hodine večer Fica pustili, na čo oznámil, že ide o vymyslenú akciu proti nemu od začiatku do konca s tým, že jediným cieľom bolo zabrániť mu v účasti na proteste. Odmieta, že by niekoho k niečomu podnecoval.

 

img

 

Polícia  potvrdila už v piatok, že Fico je v role obvineného.

 

„Poverený prísluš­ník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratisla­ve I vzniesol obvinenie z trestného činu podnecova­nia 57­-ročnému Robertovi F. z Bratislavy,“ povedal hovorca Michal Slivka. Súvisí to s navádzaním ľudí na porušovanie pandemických pravidiel? Ficov obhajca Róbert Kaliňák však tvrdí, že k podnecovaniu z Ficovej strany nedošlo, keďže nehovoril o tom, že ľudia majú porušovať zákaz vychádzania.

 

img

 

Následne sa objavili otázky, či polícia postupovala v súlade so zákonom. Pretože, ak ide o poslanca a jeho vzatie do väzby, je potrebný súhlas výboru parlamentu. Polícia však odpovedala tvrdením, že Fico nebol v zmysle Trestného poriadku zadržaný. 

 

„Bol predvede­ný na základe dožiadania or­gánu činného v trestnom ko­naní za účelom vykonania ne­vyhnutných procesných úko­nov,“ dodal hovorca polície.

 

Súhlasil aj Boris Kollár. Podľa zákona je pri podnecovaní dôležité, že niekto podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom. V tom prípade hrozia obvinenému v prípade dokázania viny dva roky za mrežami.

 

img

 

Minister vnútra Roman Mikulec tvrdí, že ak má polícia podozrenie, že došlo k porušeniu zákonov, koná a to bez ohľadu na to, z akého spoločenského a sociálneho spektra je preverovaná osoba,“ povedal Mikulec. Fico reagoval tým, že súčasná vláda využíva políciu na špinavý boj s opozíciou.

 

Prečítajte si: Minister Roman Mikulec reaguje na zadržanie Roberta Fica

 

Politológ Radoslav Štefančík si však myslí, že Fico mal plán, ktorý mu vyšiel do bodky.

 

„Samozrejme to bude mať vplyv na jeho preferencie. Myslím si, že Robert Fico veľmi dobre vedel, čo robí. Vynikajúco si to načasoval, celý ten plán mu vyšiel úplne do bodky a momentálne bude môcť sám seba vykresľovať ako obeť „štátneho terorizmu“, ako to on často hovorí. Urobil to v tomto prípade geniálne z hľadiska politického marketingu. Najsmutnejšie je, že ten protest nebol zameraný proti možnej svojvôli vlády, ale primárnym cieľom bolo zvyšovanie jeho preferencií. Zo strany polície to nebola chyba, lebo niekoľko hodín pred tým zadržali šéfa záchranárov a vtedy bola polícia kritizovaná za to, že v minulosti podobne nezasiahla proti smerákom, ktorí organizovali protestné zhromaždenia, na ktorých neboli dodržiavané všetky protipandemické opatrenia. Keby nikoho nepredviedla, tak by hrozilo, že by bola obviňovaná z dvojakého metra."

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: VIDEO Roberta Fica prepustili, niekto mu poškodil auto




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies