V Komárne bude stáť busta Ignáca Semmelweisa

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 16:06 • 2 min
V Komárne bude stáť busta Ignáca Semmelweisa

KOMÁRNO – Pred niekdajším komplexom Zdravcentrum na Ulici Petőfiho v Komárne bude umiestnená busta Ignáca Semmelweisa. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí vyhoveli žiadosti Spolku maďarských zdravotníkov na Slovensku, ktorý požiadal o umiestnenie busty na mestskom pozemku.

slovakia

left justify in out

S pôvodným zámerom umiestniť sochu na území pamiatkovej zóny mesta, v parku na Námestí M.R. Štefánika, nesúhlasil Krajský pamiatkový úrad. Nový výber padol na priestory pred Zdravcentrom, v budove ktorého by malo v blízkej budúcnosti vzniknúť nové zdravotnícke zariadenie.

 

Bustu daroval pri príležitosti 200. výročia narodenia Semmelweisa Pamätný výbor I. Semmelweisa – Semmelweis Emlékbizottság, ktorý financuje aj náklady na vyhotovenie busty a podstavca. Mesto Komárno by malo zo svojho rozpočtu zabezpečiť finančné krytie vyhotovenia základov vo výške 600 eur.

 

Ignác Filip Semmelweis bol maďarský lekár nemeckého pôvodu. Narodil sa v Budapešti v roku 1818, lekársky titul získal v roku 1844 na Viedenskej univerzite. Pracoval v pôrodníctve a zaoberal sa skúmaním príčin epidémií horúčky šestonedieľok v nemocniciach. Nemocnica, v ktorej pracoval, mala dve samostatné pôrodnice. Úmrtnosť rodičiek v prvej bola oveľa vyššia ako v druhej. Jediný rozdiel bol v tom, že v prvej lekári a študenti medicíny často prichádzali do pôrodnice rovno z pitevne, v druhej sa učili pôrodné asistentky, ktoré pitvy nevykonávali. Semmelweis začal presadzovať zásady antisepsy pred každým vyšetrením tehotných žien. Od apríla do konca roka klesla úmrtnosť v nemocnici z 18,27 percenta na 0,19 percenta. Zásady antisepsy sa postupne stali všeobecným nemocničným štandardom. Zavedením umývania rúk do lekárskej praxe zachránil Semmelweis nespočetné množstvo životov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies