V. KLAUS: Euro prežije za cenu stagnácie ekonomiky a straty suverenity štátov

NETKY.SK • 25 November 2010, 13:19 • 2 min
V. KLAUS: Euro prežije za cenu stagnácie ekonomiky a straty suverenity štátov

V. KLAUS: Euro prežije za cenu stagnácie ekonomiky a straty suverenity štátov

slovakia

left justify in out

img

Euro bolo od začiatku riskantným politickým a ekonomickým projektom, povedal český prezident Václav Klaus na úvod prednášky, ktorú v stredu na tému spoločnej európskej meny predniesol na Vysokej škole ekonomickej v Prahe. Eurozóna podľa neho súčasnú krízu prežije a spoločná mena bude ďalej pokračovať, ale len za cenu vysokých nákladov na jej udržanie.
      "To všetko bude zaplatené dlhodobou stagnáciou európskej ekonomiky," uviedol Klaus. Problémom eura je podľa Klausa to, že jeho zavedenie bolo od začiatku výhodnejšie skôr politicky ako ekonomicky a nezohľadňovali sa niektoré ekonomické analýzy. "A ja trvám na tom, že sa nezohľadňovali zámerne," kriticky sa vyjadril český prezident na adresu zakladateľov eura.
      To, že samotné zavedenie eura nespôsobilo žiadne ekonomické problémy, politikov podľa Klausa upokojilo. "Keby však študovali na VŠE za minulého režimu, zistili by, že zákon plánovaného a proporcionálneho vývoja ekonomiky nefunguje a euru by neverili," vyjadril sa ironicky Klaus.
      Euro podľa Klausa prežije hlavne vďaka tomu, že európski štátnici nenechajú spoločnú menu padnúť. "To žiadneho z nich ani nenapadne, budú ju držať za akúkoľvek cenu," myslí si Klaus.
      Súčasné problémy eurozóny podľa neho povedú k vytvoreniu fiškálnej menovej únie, v ktorej jednotlivé štáty stratia suverenitu pri rozhodovaní o svojich rozpočtoch. "To sa stane veľmi skoro. O ničom inom sa na európskych summitoch nehovorí," dodal prezident ČR.

Zdroj: TASR/ihned.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies