V Izraeli budú voliť prezidenta: Zabojuje minimálne šesť kandidátov

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 07:10 • 2 min
V Izraeli budú voliť prezidenta: Zabojuje minimálne šesť kandidátov

JERUZALEM - O post izraelského prezidenta sa bude uchádzať šesť kandidátov, oznámil dnes Kneset. Izraelský parlament bude o nástupcovi Šimona Peresa rozhodovať 10. júna, uviedla tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Za favorita je považovaný 74-ročný Reuven Rivlin z pravicovo orientovanej vládnej strany Likud. V rozhovore pre noviny Times of Israel dnes povedal, že nezdieľa Peresovu víziu riešenia blízkovýchodného konfliktu na báze dvoch samostatných štátov - palestínskeho štátu a Izraela.
      

Rivlin však dodal, že by sa ako prezident nemiešal do každodennej politiky, lebo budúce hranice Izraela určia zákonodarcovia, a nie prezident. Podľa jeho slov je osudom Izraelčanov a Palestínčanov, aby žili spoločne.
      

"Som utopista. Mám víziu, že zrazu všetci židia (z celého sveta) prídu žiť sem... A ak by tu bolo desať miliónov židov, nemuseli by sme sa vzdať ničoho," poznamenal Rivlin.
      

O najvyšší post v Izraeli sa uchádzajú aj dve ženy, 80-ročná bývalá sudkyňa Dalia Dornerová a bývalá predsedníčka parlamentu, 61-ročná Dalia Iciková.
      

Za kandidáta bez vyhliadok je považovaný 73-ročný vedec Dan Šechtman, profesor z technického vedeckého inštitútu v Haife, ktorý v roku 2011 získal Nobelovu cenu za chémiu.
      

Ďalším uchádzačom je Benjamin Ben Eliezer, zákonodarca z umiernenej Strany práce, ktorý mal v roku 2011 vážne zdravotné problémy súvisiace s pneumóniou. O post prezidenta zabojuje aj Meir Šítrit, člen parlamentu za stranu ha-Tnua (Hnutie).
      

Zatiaľ nie je jasné, či do stanoveného konečného termínu, ktorý uplynie dnes o polnoci, podá kandidatúru aj David Levy, politický veterán a bývalý zákonodarca za stranu Likud, ktorý v minulosti zastával viacero ministerských postov a vykonával aj funkciu vicepremiéra.
      

Peres zavŕši svoje sedemročné pôsobenie na poste prezidenta koncom júla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies