V europarlamente odstránili čínske kamery. Môže za to Miriam Lexmann

NETKY.SK • 22 September 2021, 15:41 • 2 min
V europarlamente odstránili čínske kamery. Môže za to Miriam Lexmann

BRUSEL - Slovenská europoslankyňa je známa kritička Číny a jej aktivít v provincii Sin-ťiang. Čína ju už zaradila na sankčný zoznam. S kamerami však nemá problém len ona, riešia ich tiež USA a Česká republika.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament (EP) odstránil zo svojich priestorov všetky termokamery vyrobené čínskou spoločnosťou Hikvision. Stalo sa tak na podnet slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann (KDH), ktorá na to spoločne s niekoľkými kolegami z iných členských krajín EÚ vyzvala vedenie europarlamentu.

 

Porušovanie ľudských práv 

 

Lexmann v stredu upozornila, že europarlament používal tieto prístroje na meranie teploty osôb v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pri vstupe do svojich budov. Podľa jej vyjadrenia čínska spoločnosť Hikvision používa kamery a iné technológie v rozpore s ľudskými právami v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

 

Prečítajte si tiežRobert Fico sa posťažoval Európskej komisii na vládu. Už pozná odpoveď

 

Europoslankyňa Lexmann dlhodobo poukazuje na neprijateľnú ľudskoprávnu situáciu v tejto  provincii. V marci tohto roku ju Čína zaradila na sankčný zoznam desiatich európskych osobností a štyroch inštitúcií, ktoré podľa Pekingu poškodzujú čínske záujmy.

 

Vládne kontrakty 

 

Lexmann ocenila prístup predsedu EP Davida Sassoliho, ktorý ju osobne informoval, že kamery čínskej spoločnosti odstránili. "Rôzne druhy kamier čínskeho výrobcu sú vybavené pokročilou umelou inteligenciou, ktorá vie rozpoznávať tváre, čítať a zaznamenávať poznávacie značky automobilov, odhaľovať priestupky alebo predvídať správanie, ktoré totalitný režim Komunistickej strany Číny považuje za nežiaduce, čo je už samo o sebe v mnohých ohľadoch eticky hlboko kontroverzné. Spoločnosti Hikvision a Dahua na základe verejne dostupných informácií získali v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang od čínskej vlády štátne kontrakty za 1,2 miliardy dolárov na výstavbu minimálne 11 rozsiahlych sledovacích systémov," opísala situáciu Lexmann. 

 

Možno vás zaujme: Eurokomisia predstavila plán digitálnej transformácie EÚ. Prinesie tisíce pracovných miest!

 

Poslankyňa v tejto súvislosti uviedla, že považuje za neprijateľné používať kamery od takého výrobcu, v súvislosti s ktorým sú závažné podozrenia na porušovanie ľudských práv. Vyzvala slovenské firmy a kompetentné orgány, aby boli s týmito okolnosťami dôkladne oboznámené, a to zvlášť v procese verejného obstarávania. "Nesmieme sa stať spolutvorcami systému, ktorý je v hlbokom rozpore s našimi hodnotami," odkázala poslankyňa.

 

Problém vidia USA i ČR

 

Spojené štáty označili Hikvision za komplica čínskych represií, svojvoľného masového väznenia a sledovania pomocou sofistikovaných technológií voči Ujgurom, Kazachom a ďalším príslušníkom minoritných skupín v tomto regióne. Viac ako milión čínskych občanov sa nachádza v takmer 400 internačných táboroch, v ktorých podľa dostupných dôkazov dochádza k mučeniu, týraniu a znásilňovaniu.

 

K téme: Čína sprísnila pravidlá pre televízne a rozhlasové stanice!

 

Využívanie kamier spoločnosti Hikvision, ktorými mestské a štátne polície sledujú bezpečnosť v obciach, v súčasnosti rieši aj Česká republika. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies