V Egypte sa odohral vojenský puč, varuje šéf tureckej diplomacie

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 17:48 • 2 min
V Egypte sa odohral vojenský puč, varuje šéf tureckej diplomacie

ISTANBUL - Turecká vláda je pobúrená udalosťami v Egypte, kde armáda v stredu zosadila prvého demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Podľa tureckého ministra zahraničných vecí Ahmeta Davutoglua je takýto krok "neprijateľný".

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov totiž môže prezidenta odstaviť od moci "iba vôľa ľudu, a nie vojenský prevrat". Vicepremiér Bekir Bozdag zase vyzval na skorý "návrat k demokracii", pričom samotná zmena podľa neho nebola v súlade so zákonmi a demokraciou. Obaja členovia vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana patria k jeho Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá je obviňovaná zo snáh o islamizáciu tureckej spoločnosti. Vzťahy medzi Erdoganovym konzervatívnym vládnym kabinetom a sekulárne ladenou armádou sú dlhodobo napäté a viedli k viacerým zadržaniam a odsúdeniam vplyvných generálov. AKP má navyše s hnutím Moslimské bratstvo, ktoré Mursího za prezidenta nominovalo, veľmi dobré vzťahy.

Egyptská armáda v stredu večer pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o zvrhnutí prezidenta Mursího po mohutných demonštráciách po celej krajine. Stalo sa tak po vypršaní 48-hodinového ultimáta na splnenie "požiadaviek ľudu". Mursí na svojom poste vydržal iba jeden rok a dočasným lídrom sa vo štvrtok stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú iba niečo vyše dvoch rokov od zosadenia Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhých 30 rokov. Jeho vláda však bola zárukou stability doma aj v celom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies