V Egypte nevyšiel denník bratstva, skončili aj 3 islamistické televízie

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 22:29 • 2 min
V Egypte nevyšiel denník bratstva, skončili aj 3 islamistické televízie

KÁHIRA - Denník vydávaný v Egypte panislamským hnutím Moslimské bratstvo vo štvrtok nevyšiel pre údajný odmietavý postoj zo strany štátnych tlačiarní.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak krátko po tom, ako armáda zbavila moci bratstvom podporovaného prezidenta Muhammada Mursího. Predstavitelia denníka Sloboda a spravodlivosť pomenovaného po politickom krídle Moslimského bratstva v Egypte o tom informovali na svojom portáli. Okrem denníka sa ešte v stredu odmlčali aj tri islamistické televízne stanice vrátane kanála Egypt25, ktorého riaditeľov zadržali. V putách skončili aj vedúci pracovníci známej arabskej televízie al-Džazíra.

Egyptská vojenská polícia vo štvrtok zadržala najvyššieho vodcu panislamského hnutia Moslimské bratstvo Muhammada Badíu pre podozrenie z "podnecovania k zabíjaniu demonštrantov". Tlačovú agentúru AFP o tom informovali nemenované zdroje z prostredia bezpečnostných síl a súdnictva, podľa ktorých ide o súčasť zásahu proti vedeniu vplyvnej organizácie po stredajšom zosadení prezidenta Muhammada Mursího. Toho vynieslo k moci práve Moslimské bratstvo, ktoré bolo počas predošlého režimu Husního Mubaraka v Egypte zakázané. Ďalších vysokopostavených zástupcov hnutia vrátane Mursího by mali začať v pondelok vypočúvať v súvislosti s obvineniami z "urážky súdnictva". 

Egyptské ozbrojené sily v pondelok varovali, že zasiahnu do vyostrujúceho sa sporu medzi Mursím a opozíciou, ak "požiadavky ľudu" nebudú splnené v priebehu 48 hodín. Vyhlásenie s ultimátom zverejnili po tom, ako cez víkend vyšli do ulíc milióny odporcov islamistického lídra, aby si pripomenuli prvé výročie jeho nástupu do funkcie. Po tom, ako sa Mursí odmietol podriadiť, ho armádne velenie v stredu zbavilo funkcie a pozastavilo platnosť ústavy z dielne islamistov. Zosadený prezident, ktorý je v domácom väzení, konanie armády označil za vojenský puč, zatiaľ čo Moslimské bratstvo vyzýva Egypťanov na pokojné protesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies