V dôsledku oteplenia je v Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 09:58 • 2 min
V dôsledku oteplenia je v Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Výrazné oteplenie, ktoré sa prejavilo aj vo vyšších polohách, sa podpísalo pod štvrtkovú (31.3.) výraznú lavínovú aktivitu. Podobnú s menšou intenzitou očakávajú lavínoví špecialisti aj dnes. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Najmä pri poludňajšom oteplení očakávame hlavne vo Vysokých a Západných Tatrách výskyt samovoľných splazov a menších aj väčších lavín z ťažkého, mokrého snehu. Ohrozené sú najmä strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha," uviedol. Z tohto dôvodu sa podľa neho počas dňa zväčší lavínové nebezpečenstvo na tretí stupeň z päťdielnej stupnice.

 

Keďže oteplenie je výrazné, lavíny z vlhkého snehu môžeme očakávať aj na severných, tienistých svahoch. Vo Fatrách je snehová pokrývka na mnohých miestach už iba nesúvislá a snehu je podstatne menej ako v Tatrách. Pri pretrvávajúcom oteplení však taktiež môžeme očakávať najmä na trávnatých svahoch samovoľné splazy a menšie lavíny z mokrého snehu. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj základové lavíny.

 

Už zrána sa na horách prejavovalo vrcholenie prílevu veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhozápadu. Výrazne sa oteplilo aj v stredných a vysokých polohách. Teplota vzduchu na mnohých polohách nad 2000 metrov dokonca počas celej noci neklesla pod nulu. Ráno sa teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od jedného stupňa nad nulou (Lomnický štít) do plus 12 stupňov Celzia. Ani v najvyšších polohách sa teplota vzduchu nedostala pod bod mrazu. Prevažovala veľká oblačnosť až zamračené, miestami mrholilo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies