Spúšťa sa anketa Futbalista roka 2015, obhajcom je Marek Hamšík

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 14:29 • 2 min
Spúšťa sa anketa Futbalista roka 2015, obhajcom je Marek Hamšík

BRATISLAVA - Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2015 vzíde z týchto kandidátov (v abecednom poradí, v zátvorke klubová príslušnosť v roku 2015): Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Juraj Kucka (FC Janov - AC Miláno/Tal.), Róbert Mak (PAOK Solún/Gréc.), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.) a Vladimír Weiss ml. (Lekhwiya SC/Kat.).

slovakia

left justify in out

Ide o rovnaký menoslov ako v uplynulom ročníku. 


Spomenutú desiatku nominovaných adeptov oznámil v stredu na tlačovej besede v bratislavskom hoteli Holiday Inn redaktor denníka Pravda a hlavný organizátor ankety Michal Zeman. Do jej 23. ročníka svoje hlasy tradične posielali futbaloví tréneri a zástupcovia médií. Obhajcom prvenstva je stredopoliar Marek Hamšík z talianskeho klubu SSC Neapol. Slávnostné vyhlásenie ankety, na ktorej po štrnásty raz participoval aj Slovenský futbalový zväz (SFZ), sa uskutoční na Veľkonočnú nedeľu 27. marca od 17.00 h v Refinery Gallery v Bratislave (Vlčie hrdlo 2222/1) aj v priamom prenose TV JOJ. Dva dni predtým 25. marca absolvujú slovenskí futbaloví reprezentanti medzištátny prípravný duel v Trnave proti Lotyšsku a na Veľkonočný pondelok 28. 3. odcestujú do Írska na ďalší prípravný súboj, v ktorom si v utorok 29. marca zmerajú sily v Dubline s domácim výberom. 


Okrem hlavnej kategórie ankety, ktorá má už päť rokov názov Cena Jána Popluhára (najlepší slovenský futbalista 20. storočia zomrel 6. marca 2011 vo veku 75 rokov, pozn.), dekorujú 27. marca v Bratislave aj najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov (Cena Petra Dubovského - trio adeptov na prvenstvo tvoria /tiež podľa abecedy/ Matúš Bero (AS Trenčín), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.) a Stanislav Lobotka (AS Trenčín - FC Nordsjaelland/Dán.), ďalej najlepšieho trénera roka 2015 (kandidátmi na tento honor sú v abecednom poradí Pavel Hapal /reprezentácia SR do 21 rokov/, obhajca prvenstva Ján Kozák /reprezentácia SR/ a Martin Ševela /AS Trenčín/ ako aj Cenu fanúšikov, do ktorej sa dá už od stredy 16. marca hlasovať na internetovej stránke sport.sk. Novinkou bude uvedenie prvých jedenástich laureátov do Siene slávy slovenského futbalu. 


"Budeme svedkami ankety, ktorá je výnimočná. Po rokoch pôstu máme dôvod na radosť a čo oslavovať. V súčasnosti disponujeme výbornou generáciou hráčov, ktorí vybojovali historický postup na majstrovstvá Európy," uviedol na tlačovej konferencii prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Do Bratislavy sa vracia vyhlásenie Futbalista roka po určitom čase, v ostatných ročníkoch sa slávnosť uskutočnila v Trnave a vlani bola v Žiline. 


Rovnako ako za rok 2014 aj tentoraz organizátori zverejnili výsledok ďalšej ankety. Najlepšími hráčmi pôsobiacimi v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži sa stali za rok 2015 spoločne so ziskom 55 bodov Matúš Bero z AS Trenčín a Viktor Pečovský z MŠK Žilina (druhý menovaný obhájil triumf, pozn.), tretí skončil kamerunský útočník FC ViOn Zlaté Moravce Léandre Gael Tawamba Kana (21 b.).


Prítomní zástupcovia médií sa následne z úst Michala Zemana dozvedeli v hlavnej kategórii "Futbalista roka 2015" zatiaľ iba mená futbalistov, ktorí sa umiestnili v ankete na 11. - 29. mieste (na anketových lístkoch sa objavilo práve 29 hráčov, ktorí dostali aspoň jeden hlas) ako aj ďalšie zaujímavosti, súvisiace s vyhlásením ankety. "V 23. ročníku hlasovalo spolu 35 odborníkov - 20 trénerov ako aj 15 novinárov. V uplynulom ročníku dostalo v ankete hlasy 21 hráčov, čo je historické minimum. Tentoraz to bol priemerný počet, nie najnižší ako za rok 2014. Na porovnanie, najviac mien figurovalo v nominácii za rok 1999 - až 46, vtedy však hlasovalo 50 ľudí. Štyria z hlasujúcich, dvaja tréneri a dvaja novinári, trafili kompletnú elitnú desiatku, ale nie presné poradie. Jedenástemu v hodnotení Michalovi Ďurišovi chýbalo 15 bodov na umiestnenie v elitnej desiatke, ktorá sa teraz vyprofilovala. V hlavnej ankete je z 29 futbalistov sedem, ktorí dostali vôbec prvé body od hlasujúcich. Najlepší z nich je Matúš Bero, ktorý skončil na 14 mieste s ôsmimi bodmi. Celkovo už dostalo dôveru v tejto ankete 239 hráčov," skonštatoval Michal Zeman a pokračoval: "Za rok 2011 zvíťazil Škrtel pred Hamšíkom len o tri body, čo bol minimálny rozdiel medzi prvým a druhým v ankete. V ostatnom ročníku, keď vyhral Hamšík pred Škrtelom, bol rozdiel druhý najnižší - víťaz za rok 2014 mal o 13 bodov viac ako druhý v poradí. Teraz nepadol žiadny rekord, rozdiel nie je nejaký dramatický. Pripomeniem, že najväčší odstup medzi prvým a druhým bol v roku 1999, keď mal Vladimír Labant pred druhým Ľubomírom Moravčíkom viac o 186 bodov." 


V elitnej desiatke za rok 2015 nie je v porovnaní s predchádzajúcim rokom žiadna zmena. "Skutočnosť, že sa zopakovala desiatka mien v následnom ročníku, sa stala premiérovo v histórii hlavnej ankety. Priemerný počet nových hráčov bol štyri v porovnaní s tými z predchádzajúceho vyhlásenia. V roku 1998 bolo napríklad až osem nových hráčov, v ostatnom ročníku boli dve zmeny v porovnaní s tým, ktorí futbalisti sa dostali do prvej desiatky za rok 2013. 


"Absolútna prevaha legionárov v ostatných rokoch je zrejmá. Len Viktor Pečovský z MŠK Žilina dokáže zo slovenských ligistov s nimi držať krok," poznamenal Michal Zeman a pre agentúru SITA ešte doplnil ďalšie perličky: "V 23. ročníku ankety posunul svoj rekordný zápis Martin Škrtel, ktorý je v hlavnej kategórii jedenástykrát po sebe v prvej desiatke, čo ešte nikto nedokázal a dosiaľ sa to nikomu nepodarilo. Škrtel sa výraznejšie odpútal od Miroslava Karhana, ktorý bol deväťkrát v rade medzi najlepšími. Karhan však zostáva rekordérom v počte účastí v elitnej desiatke: bol v nej dovedna 13-krát. Z doterajších 23 ročníkov Miro bodoval až osemnásťkrát - v ostatných troch ani nemohol, keďže ukončil aktívnu činnosť." 
Po šiesty raz (dosiaľ iba päťkrát - za roky 2003, 2006, 2009, 2010 a 2013) v histórii ankety sa nestalo, že v Top 10 figurujú iba futbalisti, pôsobiaci v zahraničných kluboch. Za rok 2011 to legionárom "pokazil" Karhan (po návrate z nemeckého Mainzu v lete 2011 bol oporou corgoňligového klubu FC Spartak Trnava) a za roky 2012, 2014 a 2015 tiež spomenutý Pečovský z MŠK Žilina. 


Doteraz sa z triumfu v ankete Pravdy a SFZ tešilo 13 futbalistov, rekordérmi so štyrmi prvenstvami sú Martin Škrtel (2007, 2008, 2011, 2012) a Marek Hamšík (2009, 2010, 2013, 2014), trikrát zvíťazil Dušan Tittel (1995, 1996, 1997), dva razy sa tešil Marek Mintál (2004, 2005). V aktuálnej elitnej desiatke za rok 2015 sú dvaja hráči, ktorí sa už v minulosti tešili z víťazstva v ankete "Najlepší futbalista v SR" - Škrtel a Hamšík. "Spomenuté duo patrí k favoritom i tentoraz, dobrí vlaňajší rok však mali aj ďalší hráči. Zaujímavé je, že od roku 2006, keď triumfoval v ankete Róbert Vittek, si prvenstvo delili iba Škrtel a Hamšík. Ani jeden z nich sa však zatiaľ neradoval tri razy za sebou, to dokázal iba Dušan Tittel. Teraz môže túto jeho bilanciu v prípade triumfu napodobniť a vyrovnať Marek Hamšík," pripomenul M. Zeman.


Slovenský futbalový kráľ za rok 2015 prevezme tak ako vlani peknú trofej s vyobrazenou veľkou loptou na podnose, bohužiaľ už nie z rúk pred piatimi rokmi zosnulého slovenského futbalistu storočia Jána Popluhára. Pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov bude pripravený zarámovaný dres s číslom 10 tragicky zosnulého bývalého úspešného reprezentanta Petra Dubovského, ktorý odovzdá jeho otec Viliam. 


Slávnostný večer vyhlásenia ankety "Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2015" bude 27. marca v Bratislave moderovať Marcel Merčiak. V programe pod režisérskou taktovkou Tomáša Eibnera vystúpia o. i. aj speváci Dara Rolins, Martin Chodúr, Mária Čírová, Miroslava Partlová, hudobná skupina Polemic či tanečná skupina The Pastels. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies