V cestovných poriadkoch prímestských autobusov v Bratislavskom kraji platia zmeny

NETKY.SK • 19 August 2018, 15:29 • 2 min
V cestovných poriadkoch prímestských autobusov v Bratislavskom kraji platia zmeny

BRATISLAVA - V cestovných poriadkoch prímestských autobusov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) platia od nedele 19. augusta výrazné zmeny.

slovakia

left justify in out

Priniesli viac spojov, rýchlejšie cestovanie s prestupom na vlaky, ako aj pravidelné odchody autobusov a večerné spoje až do 23:00. Bratislavská integrovaná doprava, a. s., (BID) ako koordinátor IDS BK pripravila nové cestovné poriadky v prímestskej autobusovej doprave v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a autobusovou spoločnosťou Slovak Lines, a. s.

Napríklad, na trase Ivanka pri Dunaji – Bratislava pribudne 29 autobusových spojov (spolu bude 79 spojov), Most pri Bratislave – Bratislava šesť (60), Dunajská Lužná – Bratislava osem (75) a Chorvátsky Grob, Čierna Voda – Bratislava päť (45). Z Ivanky pri Dunaji do Bratislavy bude počas rannej špičky interval 7,5 minúty a v poobedňajšej špičke desať minút, také isté budú intervaly spojov aj z Mosta pri Bratislave a z Dunajskej Lužnej. Z Chorvátskeho Grobu, Čiernej Vody bude interval ráno a popoludní pätnásť minút. Posilnenie regionálnej autobusovej, ale aj vlakovej dopravy súvisí s očakávanými obmedzeniami v doprave v okolí hlavného mesta pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, obnovením prác na križovatke Triblavina na D1 a tiež s opravami ciest.

Generálna riaditeľka BID Zuzana Horčíková informovala, že pravidelné, intervalové cestovné poriadky prímestských autobusov zavádzajú v SR ako prví, hoci v zahraničí je taká doprava štandardom. "Aby sme zabezpečili obyvateľom kraja dochádzajúcim do Bratislavy rýchlu, pravidelnú a kapacitne dostačujúcu verejnú dopravu, navýšili sme v spolupráci s partnermi počet vlakov o 56, aj počet prímestských (autobusových) spojov o 10 %, čo tvorí o 1,4 milióna kilometrov ročne viac," uviedla Horčíková. Regionálne vlaky v okolí hlavného mesta zaviedla železničná spoločnosť Slovensko, a. s. ešte v júni na objednávku Ministerstva dopravy a výstavby SR. Nové cestovné poriadky podľa riaditeľky BID zabezpečia aj pohodlnú nadväznosť na vlaky. "Práve vďaka prestupu na vlak ponúkame cestujúcim rýchlejšiu dopravu z regiónu do Bratislavy a späť," povedala Horčíková.

Predseda BSK Juraj Droba očakáva, že výrazné posilnenie spojov prímestských autobusov pomôže prepraviť čo najviac ľudí verejnou dopravou.Tá totiž šetrí priestor na cestách a prepravuje viac ľudí naraz. "A to v nadväznosti na regionálnu železničnú dopravu v dôležitých prestupných miestach, a to tak, že v smeroch Malacky, Senec, Pezinok a Kvetoslavov budú posilnené autobusové spojenia z okolitých obcí k železničným staniciam," uviedol Droba.

Generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský povedal, že urobili všetko pre to, aby objednávku kraja na posilnenie autobusovej dopravy naplnili. "Vyvinuli sme maximálne úsilie a pomerne v krátkom čase, ktorý sme mali na prípravu, sme dostatočne posilnili naše personálne kapacity a doplnili vozový park," uviedol Sádovský s tým, že na cesty vyjde od 19. augusta viac o desať autobusov a za volanty autobusov sadne viac o 40 vodičov. "Sme pripravení vyjsť v ústrety ďalším krokom a vylepšeniam systému verejnej dopravy v Bratislavskom kraji, ktoré v ďalšom období prídu," dodal šéf Slovak Lines.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona