V Česku začali s rozbaľovaním takzvaného sudetského pokladu

NETKY.SK • 5 August 2015, 09:05 • 2 min
V Česku začali s rozbaľovaním takzvaného sudetského pokladu

PRAHA – Historici z múzea v Ústí nad Labem začali dnes rozbaľovať prvé z viac ako 100 balíkov takzvaného sudetského pokladu.

slovakia

left justify in out

Na veci, ktoré boli sedem desaťročí ukryté pod strechou vily v obci Libouchec (po nemecky Königswald, pozn. SITA), ležiacej na severozápade Českej republiky, upozornil tamojší občan. Jeho rodičia žili v spomínanej obci, kde ukryli balíky pred povojnovým odsunom z bývalého Československa. Informoval o tom portál Novinky.cz.


V balíkoch sa nachádzajú predovšetkým veci každodennej potreby. Historici, ktorí obsah registrujú a dokumentujú aj fotograficky, našli doteraz v balíkoch napríklad kožuchy, ramienka na šaty, dáždniky, váhy, klobúky, ale aj sady gombíkov pochádzajúce zrejme z miestnej továrne. Podľa názoru riaditeľa miestneho múzea Václava Houfka bol postup spomínaných občanov racionálny, keďže v období prípadnej povojnovej hyperinflácie mohli tieto veci poslúžiť aj ako platidlo.


Rozbaľovanie balíkov potrvá dni až týždne. Ich obsah bude zrejme patriť štátu, po zdokumentovaní budú veci očistené a zakonzervované. V múzeu zostanú predmety predstavujúce unikátny celok svojho druhu až do presného určenia vlastníka a uzavretia dohody s ním.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies