Biden sa v Hirošime neospravedlní za zhodenie atómovej bomby

NETKY.SK • 18 Máj 2023, 14:30 • 2 min
Biden sa v Hirošime neospravedlní za zhodenie atómovej bomby

HIROŠIMA - Americký prezident Joe Biden sa počas summitu G7 v japonskej Hirošime neospravedlní za zhodenie atómovej bomby na toto mesto v roku 1945. Uviedol to vo štvrtok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

slovakia

left justify in out

"Prezident v Parku mieru neposkytne vyhlásenie. Spolu s ďalšími lídrami krajín G7 sa zúčastní na kladení vencov a ďalších udalostiach," povedal Sullivan na palube Air Force One počas letu do Japonska. V Hirošime sa v piatok začína summit siedmich najvyspelejších krajín sveta. Sullivan dodal, že nejde o bilaterálne stretnutie medzi USA a Japonskom.

 

Biden však vo štvrtok rokoval s japonským premiérom Fumiom Kišidom. Ten spojenectvo medzi Japonskom a USA označil za základy mieru a bezpečnosti v indo-tichomorskej oblasti. Tiež vyjadril presvedčenie, že celý svet je bezpečnejší, keď obe krajiny (Japonsko a USA) stoja pevne pri sebe. Biden pristál na leteckej základni americkej námornej pechoty Iwakuni, kde sa tiež stretol s americkými vojakmi. Japonský premiér sa má vo štvrtok stretnúť aj s britským premiérom Rishim Sunakom.

 

Jednou z hlavných tém trojdňového summitu (19. - 21. mája) bude kríza na Ukrajine. Sullivan na palube Air Force One povedal, že sa bude rokovať o bojisku na Ukrajine a situácii v spojitosti so sankciami i spoločných krokoch G7. Predstavitelia skupiny G7 i pozvaní hostia z ďalších krajín by mali hovoriť o spoločnom postupe voči rastúcim ambíciám Číny a jej vojenským krokom v Taiwanskom prielive.

 

Viac než 140.000 ľudí zomrelo v Hirošime, na ktorú 6. augusta 1945 dopadla americká jadrová bomba. Výbuch druhej americkej jadrovej bomby 9. augusta v Nagasaki zabil približne 74.000 ľudí. Biden Hirošimu navštívil ako druhý americký prezident. V roku 2016 sa tu Barack Obama stretol s preživšími tragédie a vyzval na svet bez jadrových zbraní. Formálne ospravedlnenie za zvrhnutie atómovej bomby však neposkytol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies