Prečo je ochrana včely medonosnej nevyhnutná pre náš život?

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 11:09 • 2 min
Prečo je ochrana včely medonosnej nevyhnutná pre náš život?

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) v utorok 28. apríla rokoval so zástupcami Slovenského zväzu včelárov o aktuálnych prioritách a cieľoch včelárstva na Slovensku. Ochrana včely medonosnej je súčasťou programového vyhlásenia vlády.

slovakia

left justify in out

Agrorezort plánuje upraviť legislatívu v SR tak, aby sa ochrana života včely medonosnej stala realitou. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Neviem si predstaviť poľnohospodárstvo, lesníctvo, potravinárstvo, a teda ani život bez včiel. Ochrana včely medonosnej má však napriek jej významu v rebríčku ochrany života jednu z posledných priečok a to sa musí zmeniť. Úhyn včiel, spôsobený či už úmyselne, alebo z nedbanlivosti, z dôvodu nesprávnych agrotechnických postupov alebo nebodaj z lenivosti, nemôže ostať nepovšimnutý. Je načase začať spravodlivo chrániť život včiel a vážiť si prácu včelárov," zdôraznil Mičovský.

 

img

 

Ochrana včiel je súčasťou Programového vyhlásenia vlády

Hrežík pripomenul, že ochrana včely medonosnej je súčasťou PVV. Prioritou vedenia agrorezortu je preto zvýšiť systém ochrany jej života tak, aby sa mu agrotechnické postupy a používanie prípravkov na ochranu rastlín podriadili. Ochranu chce rezort riešiť systémovo, od prevencie, cez kontrolu, až po sankcie. MPRV SR preto nechce riešenia stavať na problematickom dokazovaní dôvodu úhynu včiel.

 

 

Čo je základný krok pri ochrane včiel?

Podčiarkol, že základný kameň ochrany včiel by mal spočívať v dôkladnom sledovaní používania prípravkov na ochranu rastlín tak, aby poľnohospodári nemohli nakupovať tieto prípravky vo väčšom množstve, ako bude nevyhnutné, a ich aplikácia sa bude musieť vykonávať s ohľadom na život včiel. Takýto postup všeobecne pomôže zdravšej krajine a životnému prostrediu.

 

Včelárstvo ako životný štýl

"Včelárstvo je remeslo a životný štýl, nie je to žiaden silný poľnohospodársky biznis, no napriek tomu je život ľudí od včiel závislý. Nehľadáme preto riešenia ako zbohatnúť, ale ako zachovať zdravý a aktívny život na planéte," zdôraznil Milan Rusnák, predseda SZV.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Fabo (@vcelia_zahrada),

 

Spotreba medu na Slovensku

Spotreba včelieho medu na Slovensku je podľa MPRV asi 12 až 13 miliónov kilogramov (kg). Priemerný človek skonzumuje za rok 2 až 3 kg medu. Chovatelia včiel na Slovensku dokážu ročne vyprodukovať 6 až 10 miliónov kg medu, zvyšok sa dováža, prevažne do obchodných reťazcov. Rok 2019 však nebol pre včelárov bohatý na úrodu a vyprodukovali len okolo 6 miliónov kg medu. Tento rok očakávajú vyššiu produkciu, pretože je priaznivejšia jar a včelstvá majú dobrý štart. Pozitívnou správou je aj to, že až 90 % medu od slovenských včelárov sa predáva priamo z dvora spotrebiteľom, čo je dôkazom, že o kvalitný a často regionálny med je záujem.

 

Slovensko by malo byť 100% sebestačné

Hrežík dodal, že agrorezort má preto záujem z dlhodobého hľadiska zamerať sa aj na lepšie označovanie pôvodu medov. Záujmom ministerstva je zvýšiť sebestačnosť na 100 %, keďže tento úspech je na dosah. Produkcia medu je však mimoriadne citlivo naviazaná na poľnohospodárske postupy a plodiny pestované v okolí a ešte viac na počasie.

 

 

10 zaujímavostí o včelách

1. Dôvod, prečo sú včely také hlučné, je ten, že svojimi krídlami dokážu zamávať 11 400 krát za minútu!
2. Pichať môžu iba samice včely. Samce včiel nemajú žihadlo.
3. Včely medonosné komunikujú prostredníctvom série tanečných pohybov.
4. Roj včiel dokáže preletieť viac ako 88-tisíc kilometrov, aby vyrobil 0,5 kila medu, pričom môže vytvoriť 45 litrov medu za rok.
5. Včely môžu cítiť hormón, ktorý človek vydáva, keď sa bojí. Ak cítia, že ich úľ je ohrozený, zaútočia.
6. Včela medonostná je jediný hmyz, ktorý vytvára produkt, ktorý môže zjesť aj človek.
7. Každá včela medonostná z rovnakého úľa má svoju špecifickú farebnú identifikáciu.
8. Staroegyptský kráľ Pepy II prišiel s chytrým repelentom proti hmyzu. Svojho otrkoa kompletne natrel medom, aby boli včely priťahované k medu a nie k nemu.
9. Jedenie medu vás robí múdrejším! Má antioxidant, ktorý zlepšuje funkcie mozgu.
10. Včela má 5 očí

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona