V častiach Indie zakázali za horúčav v dennom čase variť v obave z požiarov

NETKY.SK • 1 Máj 2016, 09:45 • 2 min
V častiach Indie zakázali za horúčav v dennom čase variť v obave z požiarov

NAÍ DILLÍ - Horúčavy v Indii si v apríli vyžiadali vyše 300 ľudských životov a vo východoindickom štáte Bihár prijali tento týždeň bezprecedentné rozhodnutie: v čase od 09.00 h do 18.00 h zakázali akékoľvek varenie, aby zabránili požiarom, ktoré zabili už takmer 80 ľudí.

slovakia

left justify in out

Náhodné požiare zhoršované suchým, horúcim a veterným počasím zachvátili chatrče v chudobných štvrtiach a slamené strechy dedinských domov a zabili 79 ľudí, z toho desať detí. Jeden z týchto požiarov vzbĺkol minulý týždeň počas hinduistickej slávnosti.

 

Indické úrady teraz vyzvali ľudí, aby si varili v noci. V snahe zabrániť ďalším požiarom tiež zakázali vypaľovanie rolí a náboženské rituály s ohňom. Za porušenie zákazu hrozí previnilcom až rok väzenia, informovala tlačová agentúra AP.

 

"V Biháre to nazývame sezónou požiarov," citovala jedného z miestnych predstaviteľov. "Silné západné vetry roznecujú ohne, ktoré sa ľahko šíria a spôsobujú veľké škody," dodal.

 

Veľkú časť Indie sužujú už celé týždne horúčavy a silné sucho, ktoré decimujú úrodu, zabíjajú dobytok a spôsobili, že najmenej 330 miliónov Indov nemá dostatok vody.

 

Rieky, jazerá a priehrady v častiach západoindických štátov Maháráštra a Gudžarát vyschli a celkové zásoby podzemnej vody klesli na 22 percent svojej kapacity. Na niektorých miestach je situácia kritická a úrady posielajú ľuďom cisterny s vodou.

 

Monzúnové dažde by pritom mali prísť až začiatkom júna.

 

Na choroby súvisiace s horúčavami zomrelo v apríli v štáte Urísa 110 ľudí, v Telangane 137 a v Ándhrapradéši 45. Teploty sa tam od začiatku apríla pohybujú okolo 44 stupňov Celzia, čo je približne 4-5 stupňov nad normálom. Meteorológovia varovali, že situácia sa ešte zhorší v máji, ktorý je tradične najhorúcejším mesiacom v Indii.

 

Hoci sú vlny horúčavy v letných mesiacoch v Indii bežné, úrady robia iba veľmi málo, aby zabezpečili dostatok vody pre ľudí a upozornili obyvateľov mestských aglomerácií na riziká, dodala AP.

 

India pritom prežíva smrtiacu vlnu horúčav druhý rok po sebe. Vlani v horúčavách v Indii zomrelo asi 2500 ľudí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies