Školské organizácie poukazujú na odvahu učiteľa Jaroslava Budza z Vrútok

NETKY.SK • 12 Jún 2020, 13:00 • 2 min
Školské organizácie poukazujú na odvahu učiteľa Jaroslava Budza z Vrútok

BRATISLAVA – Viaceré školské organizácie poukazujú na odvahu učiteľa Jaroslava Budza, ktorý vo štvrtok (11. 6.) zahynul pri tragédii na Spojenej škole na ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom predstavitelia Slovenskej komory učiteľov (SKU) a Asociácie pracovníkov súkromných základných škôl a školských zariadení Slovenska (ASŠŠZS).

 

Zločin proti poslaniu

"Skláňame sa pred odvahou učiteľa, ktorý neváhal položiť svoj život za svojich kolegov a žiakov," uviedla SKU vo svojom stanovisku. ASŠŠZS si váži odvahu zástupcu riaditeľa, ktorý "neváhal postaviť sa na ochranu detí aj za cenu vlastného života".

 

SKU poukazuje, že akékoľvek násilie, obzvlášť v školách, je vždy zločinom proti poslaniu, ktoré plní škola – vytvárať bezpečné prostredie pre rozvoj osobností detí i učiteľov.

 

img

 

Aj ASŠŠZS tvrdí, že školské prostredie by malo byť pre deti jedným z najbezpečnejších prostredí a je o to tragickejšie, keď k tragédii došlo práve v prostredí školy.

 

Akékoľvek formy násilia sú podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) neprípustné. "Práve škola by mala byť miestom, kde vládne bezpečie. Má zaručovať bezpečnosť a istotu ako pre deti, tak aj pre učiteľov, ktorých by sme mali spoločne chrániť. Musí to byť aj bezpečné miesto pre rodičov, aby ten pocit naozaj mali," uviedol vo štvrtok vo Vrútkach minister školstva.

 

img

 

Diskusia o bezpečnosti na školách

Ako dodal, tragická udalosť na škole bude výzvou na diskusiu so zriaďovateľmi a riaditeľmi škôl. Práve s nimi by mal v najbližších dňoch diskutovať o bezpečnosti na školách. Zároveň Gröhling pripomenul, že od septembra by mali v školách pribudnúť špeciálni pedagógovia a podporný personál, ktorý by mohol školám pomôcť vyrovnať sa aj s mimoriadnymi situáciami.

 

Združenie katolíckych škôl Slovenska, SKU i ASŠŠZS vyjadrili pozostalým úprimnú sústrasť. Zároveň súcitia so zranenými a želajú im skoré uzdravenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona