V Bruseli sa hovorí o vylúčení Fideszu z Európskej ľudovej strany

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 20:02 • 2 min
V Bruseli sa hovorí o vylúčení Fideszu z Európskej ľudovej strany

BRUSEL - Fámy o blížiacom sa vylúčení maďarskej vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána z Európskej ľudovej strany (EĽS) kolujú v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Hovorca Európskej komisie odmietol dnes komentovať s tým súvisiacu otázku, či vylúčenie maďarskej vládnej strany preferuje predseda EK Jean-Claude Juncker. Podľa jeho slov ešte k tomu situácia nedospela a mediálne informácie nemieni komentovať, pretože chce prezentovať fakty.

 

EK už pred veľkonočnými sviatkami avizovala rozhodnutia týkajúce sa Maďarska a súvisiace s tamojšou novou úpravou pre vysoké školy, plánovanou registráciou zahraničných mimovládnych organizácií v krajine a napokon neplatným referendom o kvótach pre prerozdeľovanie utečencov.

 

Hovorca v tejto súvislosti poznamenal, že v uplynulých dňoch sa toho mnoho neudialo, pretože boli veľkonočné sviatky. Preto je priskoro na oznamovanie noviniek, vyplynulo z jeho slov. Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Maďarsko je pod ostrou paľbou Európskej únie a organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa, lebo nie je ochotné prijímať migrantov. V mene strán vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) to vyhlásil v uplynulých dňoch poslanec KDNP István Hollik.

 

Podľa jeho slov sa Maďarsku vyhrážajú viaceré orgány EÚ, Sorosove organizácie, ale aj Rada Európy či Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Zmenu prisťahovaleckej politiky Maďarska sa majú snažiť dosiahnuť okrem iného prostredníctvom disciplinárneho konania, zastavenia vyplácania prostriedkov z kohéznych fondov či pozastavenia hlasovacieho práva v EÚ.

 

"Je to poburujúce, pretože prisťahovalectvo evidentne ohrozuje bezpečnosť aj identitu Európy," vyjadril sa poslanec a dodal, že Fidesz-KDNP bude aj napriek tomuto tlaku pokračovať v dôslednej ochrane južnej hranice Maďarska a hraníc Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies