V Brezne a okolitých obciach sa začína divadelný festival

NETKY.SK • 20 September 2017, 09:59 • 2 min
V Brezne a okolitých obciach sa začína divadelný festival

BANSKÁ BYSTRICA – Trinásty ročník festivalu Divadelná chalupka 2017 sa dnes začína v Brezne a okolitých obciach. Vo festivalových programoch sa počas troch dní objavia inscenácie detských divadiel, divadiel mladých neprofesionálnych divadiel, slovenských profesionálnych divadiel, divadiel pre detského diváka a zahraničný hosť. Informácie o festivale poskytol agentúre SITA dramaturg festivalu Maroš Krajčovič.

slovakia

left justify in out

Programy budú v zrenovovanej sále Mestského kultúrneho domu, v synagóge a pribudli aj programy pre účastníkov v novootvorenom a zrekonštruovanom M-klube. Na námestí a jeho okolí sa budú konať divadelné happeningy s workswhopmi žonglovania, chodúľového divadla a výroby jednoduchých divadelných masiek. Už od začiatku festivalu sú samozrejmosťou aj predstavenia v okolitých obciach - v Závadke, Polomke a Čiernom Balogu. Okrem pestrej palety súborov z celého Slovenska svoje umenie predvedú aj členovia domáceho divadelného súboru Jána Chalupku. V tejto sezóne sa predstavia inscenáciou srbského autora Dušana Kovačeviča Spálená večera v réžii Ľuba Majeru.

Pozvanie prijali aj profesionálne divadlá. „Mestské divadlo zo Žiliny sa so svojou tvorbou rado vracia aj na náš festival. Tentokrát pobavia divákov situačnou komédiou nemeckého autora Davida Gieselmanna Holuby v réžii Ľubomíra Vajdičku,“ uviedol Krajčovič. Po prvýkrát bude môcť brezniansky divák vzhliadnuť predstavenie Nového divadla z Nitry. Na záver festivalu zahrajú večne aktuálnu tému, ktorá tiež vznikla na základe literárneho diela.

 

Anna Franková v podaní Nitranov bude podľa dramaturga dôstojnou bodkou za festivalom. Špeciálnym hosťom festivalu bude zahraničný hosť Teart Agrafka z mesta Chelmno v Poľsku a jeho protagonistka a výrazná herecká osobnosť Iga Jambor – Skupniewicz. Predstaví sa autorskou hrou s výsostne ženskou tematikou "Mamusiu, co to za ptaszek?".

Festival bude doplnený aj happeningovými sprievodmi mestom a pouličnými workshopmi klauniád, žonglovania, chodúľového divadla a výroby jednoduchých masiek. Lídrami tohto divadelného šantenia na breznianskom námestí budú Maťo Struhár a KOMi clown (Roman Vaňo). „V rámci festivalu budeme mať aj tú česť, že slávnostne prestrihneme za účasti primátora Brezna pána Tomáša Ábela pásku do čerstvo zrekonštruovaných priestorov sály Mestského kultúrneho domu a M-Klubu,“ dodal Krajčovič.

Inšpiratívny festival Divadelná chalupka organizuje od roku 2005 Stredoslovenské osvetové stredisko so svojimi dlhoročnými partnermi Mestom Brezno, Divadelným súborom Jána Chalupku z Brezna, Technickými službami Brezna a breznianskym M-Klubom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies