V Bratislave sa konali ďalšie korunovačné slávnosti

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 07:10 • 2 min
V Bratislave sa konali ďalšie korunovačné slávnosti

V Bratislave sa konali ďalšie korunovačné slávnosti - Kultúra V hlavnom meste SR dnes slávnostne korunovali mantovskú princeznú Eleonóru Gonzagy. Obrad, ktorý preniesol Bratislavčanov a všetkých návštevníkov mesta do minulosti, bol súčasťou tohtoročných K

slovakia

left justify in out

img

V hlavnom meste SR dnes slávnostne korunovali mantovskú princeznú Eleonóru Gonzagy. Obrad, ktorý preniesol Bratislavčanov a všetkých návštevníkov mesta do minulosti, bol súčasťou tohtoročných Korunovačných slávností. Eleonóra v roku 1655 ako manželka cisára Ferdinanda III. prijala v Bratislave svätoštefanskú korunu.
      V poradí 10. ročníkom slávností tak chceli organizátori podujatia ľuďom priblížiť históriu Bratislavy, ako významného korunovačného mesta. "Snažíme sa, aby počas Korunovačných slávností boli aj kostýmy hodnoverné. Veľa z nich sme šili vyslovene na túto príležitosť," priblížil pre TASR autor a organizátor akcie Miroslav Vetrík.
      Počas tohtoročného podujatia chceli podľa jeho slov ešte viac návštevníkom priblížiť korunováciu z historického hľadiska. "V rámci komentárov sme sa tak snažili priblížiť aj ľudí, ktorí sa korunovácie zúčastnili. Hodnostárov, ktorí niesli insígnie a hovorili sme tiež o tom, v čom spočíval obrad korunovácie, jeho symbolika," opísal Vetrík.
      V rámci Korunovačných slávností sa každoročne obmieňajú králi či kráľovné, ktoré korunujú. Vlani to bola napríklad korunovácia Márie Terézie. Na tohtoročnom podujatí nasledovalo po samotnom obrade pasovanie rytierov zlatej ostrohy. Za rytierov tu pasovali vojakov, ktorí sa zúčastnili na protitureckej bitke vo Veľkých Vozokanoch v roku 1652. "Teda tri roky pred korunováciou, ktorú sme si dnes pripomenuli," dodal Vetrík. Podujatie je spojené tiež s Festivalom frankovky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies