V Birminghame objavili jeden z najstarších fragmentov Koránu

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 08:14 • 2 min
V Birminghame objavili jeden z najstarších fragmentov Koránu

LONDÝN - Fragment jedného z najstarších rukopisov Koránu objavili britskí vedci v knižnici Birminghamskej univerzity, kde písomnosť ležala nepovšimnutá takmer jedno storočie. Na základe rádiokarbónovej metódy datovania sa zistilo, že rukopis má najmenej 1370 rokov, informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Nález pozostáva z dvoch pergamenových listov zachytávajúcich časti kapitol 18 a 20 posvätnej knihy islamu. Text je vyhotovený atramentom v prvopočiatočnej podobe arabského písma známeho ako hidžází. Podľa vedcov ho mohol dokonca vytvoriť niekto, kto žil v rovnakej dobe ako samotný prorok Mohamed.

 

Rádiokarbónové datovanie, ktorého presnosť je vyše 95 percent, totiž ukázalo, že pergameny pochádzajú z rokov 568-645. Predpokladá sa, že Mohamed žil v rokoch 570-632. "Tieto rukopisy nám umožňujú nahliadnuť do čias, keď práve vznikal islam," podotkol David Thomas, profesor religionistiky na Birminghamskej univerzite.

 

Rukopis je súčasťou Minganovej zbierky pozostávajúcej z vyše 3000 kusov blízkovýchodných dokumentov, ktorá vznikla v 20. rokoch 20. storočia. Predstavitelia Birminghamskej univerzity uviedli, že nález predstavia aj na výstave, ktorá sa bude konať v októbri v Barberovom inštitúte krásnych umení v Birminghame.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies