V Bavorsku sú naďalej problémy s povodňami, nevydržali dve hrádze

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 16:31 • 2 min
V Bavorsku sú naďalej problémy s povodňami, nevydržali dve hrádze

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck dnes dodával odvahu ľuďom, postihnutým záplavami a poďakoval sa záchranárom, ktorí pomáhali v oblastiach, zasiahnutých katastrofou.

slovakia

left justify in out

Gauck ocenil vzájomnú solidaritu a rozhodnosť ľudí, ako aj pomoc a podporu, ktorá sa v týchto hodinách prejavuje. Tým, ktorí boli v nasadení a neúnavne pomáhali, tlmočil odkaz: "Spolu to dokážeme!"

Hladina rieky Dunaj spôsobuje v Bavorsku naďalej problémy. V kraji Deggendorf dnes nevydržali dve hrádze. Jedna hrádza sa pretrhla pri obci Winzer a voda najprv zaplavila len jednotlivé majere. O niekoľko hodín sa pretrhla hrádza aj pri ústí rieky Isar do Dunaja.

V noci na stredu sa očakáva, že vysoká voda v Deggendorfe dosiahne vrchol a hladina Dunaja tam bude mať 8,44 metra, čo by bola doteraz najvyššia nameraná hodnota, uviedla tlačová agentúra DPA.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila pomoc oblastiam v Bavorsku, postihnutým rozsiahlymi povodňami. Spolková vláda má na okamžitú pomoc pripravených 50 miliónov eur, povedala Merkelová v bavorskom meste Passau. Ďalších 50 miliónov eur vyčlení na pomoc obetiam povodní spolková krajina Bavorsko.

Nemecké Porýnie zatiaľ uniklo katastrofe, aká postihla juh a východ krajiny. Hladina Rýnu v Severnom Porýní-Vestfálsku počas dnešného dňa síce stúpala, ale oveľa pomalšie ako v pondelok.

V Bonne, Kolíne a Düsseldorfe počas dneška ešte očakávali stúpnutie hladiny o 20 až 30 centimetrov. Vo Wormse a Mannheime však už hladina klesla.

Koncom mája a začiatkom júna nie je vysoká hladina Rýna ničím nezvyčajným. Pred 30 rokmi namerali v Kolíne 9,96 metra a zaplavilo staré mesto. Vtedy odborníci vyvinuli a zaviedli koncepciu prenosných ochranných stien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies