Náhly zvrat! Rusko zvýši dodávky plynu do Európy

NETKY.SK • 28 Október 2021, 06:10 • 2 min
Náhly zvrat! Rusko zvýši dodávky plynu do Európy

MOSKVA - Stredajšie rozhodnutie ruského prezidenta predstavuje obrat, keďže doteraz tvrdil, že ruské dodávky plynu sú vyššie v porovnaní s kontraktmi.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil štátnemu koncernu Gazprom, aby zvýšil dodávky plynu do Európy. Má tak urobiť hneď, ako Rusko naplní svoje podzemné zásobníky, uviedli v stredu ruské štátne médiá. Šéf Gazpromu Alexej Miller povedal pre tlačovú agentúru Tass, že koncern môže zvýšiť dodávky smerujúce do európskych zásobníkov od 8. novembraRuský prezident vzhľadom na vysoké ceny opakovane požadoval rýchle spustenie plynovodu Nord Stream 2, ktorý je už dokončený, ale ešte čaká na schválenie regulačnými úradmi v Nemecku.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Zdražovanie energií sa týka všetkých. Tripartita navrhla riešenia

 

Je otázne, či Rusko zmení postoj voči Moldavsku, ktorému v septembri skončila zmluva na dodávku plynu od svojho jediného dodávateľa. Gazprom zvýšil cenu a Moldavsko ju odmietlo zaplatiť. Vláda vyhlásila na 30 dní núdzový stav a následne kúpila plyn od poľskej spoločnosti PGNiG. Rokovania s Gazpromom pokračujú, pričom Moldavsko podpíše novú zmluvu, len ak bude považovať jej podmienky za akceptovateľné. 

 

img

 

Možno vás zaujme: Česi dostanú od vlády kompenzáciu za rastúce ceny elektriny a plynu

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies