Nudí vás modlitba alebo ste sa zasekli a neviete sa už tak úprimne s Bohom porozprávať ako kedysi? Tu sú rady, ako opäť robiť to, čo mení životy!

NETKY.SK • 26 Marec 2023, 09:00 • 2 min
Nudí vás modlitba alebo ste sa zasekli a neviete sa už tak úprimne s Bohom porozprávať ako kedysi? Tu sú rady, ako opäť robiť to, čo mení životy!

Aj to, čo najviac milujeme, sa nám môže vzdialiť. Aj to, čo nás predtým plnilo šťastím, nás môže neskôr úplne omrzieť. Aj činnosti, bez ktorých sme si nevedeli predstaviť deň, sa zrazu môžu stať takými, že na ne ani nepomyslíme, možno sa dokonca budeme musieť nútiť, aby sme ich znovu vykonávali.

slovakia

left justify in out

Aj modlitba sa niekedy mení, a z daru je odrazu bremeno, priveľké a priťažké. Nevieme, čo si s ním počať, ako ho zahrnúť do každodenného kolobehu, ako z neho niečo vyťažiť.

 

Ako je možné, že niečo také, ako je rozhovor medzi človekom a Bohom, nás nudí, že ho vnímame ako stereotypný a viackrát pri ňom zazívame, lebo sa nám neskutočne žiada spať?

 

No odpoveď je taká, že sme stále ľudia z mäsa a kostí a mávame problémy sústrediť sa, vytrvať, nenechať sa odradiť alebo udržať si stále rovnakú vášeň.

 

Ak

 

Ak vás modlitba nudila vždy, skúste sa sústrediť na to, že:

Boh, ktorý všetko stvoril, chce s vami hovoriť,

že modlenie sa mení prítomnosť a má moc ovplyvniť aj budúcnosť,

že nie je na svete ani jeden jediný, kto by vám rozumel viac ako On.

 

Ak

 

Ak ste predtým modlitbu zbožňovali viac než čokoľvek iné a nudí vás práve teraz,

je dôležité, aby

ste sa nehanbili priznať problém sebe, ale aj Bohu,

ste nezabudli, aký je Boh, že je láskavý a najlepšie nás pozná, takže pre úprimnosť vás neodsúdi,

ste mali na zreteli, že jedine pravda oslobodzuje, takže keď sa vám ťažko modlí a chcete to zmeniť, jediné východisko je v otvorenosti.

 

Praktické kroky

 

A teraz čosi k praktickým veciam, ktoré by mohli napomôcť. Každý človek je iný a nedá sa ušiť postup na mieru vo všeobecnosti, ale nech sú nasledujúce rady inšpiráciou, možno malým krôčikom na ceste k novému, hlbšiemu druhu lásky k modlitbe.

 

Keď sa modlíte, pustite si nejakú pieseň. Samozrejme, takú, ktorá je kresťansky zameraná,

Môže byť inštrumentálna alebo aj so slovami,

a ak sa bojíte, že nábožensky ladené piesne nevyhovia vášmu hudobnému vkusu, len sa pohrabte v ponukách a sami budete prekvapení. O Bohu sa dá totiž spievať pomalé, ale aj rezké pesničky, dá sa o Ňom rapovať, dokonca sa dá na texty o Ňom aj tancovať.

 

Čítať

 

Keď na modlitbe niet slov, poslúži aj čítanie knihy Žalmov v Biblii. Možno je jazyk pre nás zastaralý, možno niektoré výrazy neznáme, ale autori sa stretávali s rovnakými ťažkosťami, s akými bojujeme my.

Modlili sa prostredníctvom žalmov, keď boli depresívni, sklesnutí a unavení a aj vtedy, keď bývali sklamaní či nahnevaní.

 

Čaj

 

Pozvite Boha na kávu alebo čaj. Pýtate sa, ako na to? Veľmi jednoducho, stačí sa posadiť, uvariť si svoj obľúbený horúci nápoj, a kým budete držať šálku a pomaly z nej uchlipkávať, zdôverte sa svojmu Stvoriteľovi s tým a presne s tým, čo máte na srdci.

 

Miesto

 

Ak vás otravuje modliť sa na tom istom mieste, vyhľadajte iné, Boh je predsa všadeprítomný. Je v prírode, keď hľadíte na kopce a stromy, je u vás doma, keď ležíte vo vani alebo utierate stôl, je s vami, keď šoférujete, nemá obmedzenie, nie je miesto, na ktorom by ste s Ním nesmeli hovoriť.

 

List

 

Ak vnímate, že sa nedokážete s Bohom porozprávať v klasickej modlitbe, vezmite pero alebo si sadnite za počítač a napíšte Mu list.

 

 Milý Bože,

zdá sa, že počasie sa nevie rozhodnúť, či bude v prevahe chlad alebo teplo. Všetko sa strieda prirýchlo a my sa len prizeráme. Myslím, že podobne je to práve teraz aj vo väčšine životov. Nejako sme sa naučili stáť na mieste, kým naokolo prebieha rozruch a strieda sa nálada v spoločnosti. Stali sa z nás ľadové kráľovné a ľadoví králi, a to len preto, aby sme sa vyhli sklamaniu. Nikto nič nečaká, a ak áno, tak skôr zlé ako dobré.

Preto ťa  prosím jednak za to, aby prišlo niečo nové a nečakané, z čoho vyplynie taký smiech, až bude bolieť brucho, a jednak za silu nikdy a za nijakých okolností sa nevzdať.

Viem, že stereotyp nikoho neušetrí, ale pomôž nám hľadať výnimočnosť aj uprostred najvšednejšieho dňa. Soľ bude vždy slaná a cukor zasa sladký, ale ak sa chute spoja s nezabudnuteľnou spomienkou, potom ich už jazyk nikdy nebude vnímať rovnako. A tiež viem, že si stvoril veci, na ktoré by sme sa nemali pozerať ako na samozrejmosť. Napríklad klepot topánok na dlážke, lebo to znamená, že máme stále nohy,

schopnosť odpúšťať, lebo to znamená, že sme stále ľuďmi

a zvuk, ktorý vychádza od príliš hlučných susedov, lebo to znamená, že svet sa aj napriek tragédiám nezastavil, krúti sa ďalej a ráta aj s nami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies